Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană

Cristian Soare |
Data publicării:

Rusia așteaptă o decizie din partea Turciei cu privire la livrarea unui al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400, a declarat, marţi, Dmitri Șugayev, șeful Serviciului Federal de Cooperare Militară și Tehnică (FSMTS) într-un interviu pentru postul de televiziune Ecoturk TV.

Dialogul dintre Ankara și Moscova cu privire la livrările celui de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400 se află într-un stadiu destul de avansat, a precizat Shugayev, potrivit Ahval News.

"Așteptăm decizia finală a părții turcești", a declarat el pentru Ecotürk TV, adăugând că restricțiile cauzate de pandemia coronavirusului îngreunează stabilirea unui interval de timp pentru livrarea acestor sisteme.

Șugayev a dat de înţeles că valoarea contractului militar este de aproape 1 miliard de dolari, mai precizează sursa citată.

La începutul luni martie, Dmitri Șugayev anuţa în exclusivitate că livrarea către Turcia a unui al doilea lot de sisteme de apărare aeriană S-400 este pe ordinea de zi, iar ambele părţi sunt de acord cu privire la ce trebuie să conţină acest al doilea lot, cât şi asupra termenului de livrare.

Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat de la Rusia un sistem de apărare aeriană

Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.

Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sistemele de rachete urmau să fie activate în aprilie 

Luna trecută, purtătorul de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, a precizat că Ankara îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere.

Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.

Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO’’.

Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel