Criza din Mediterana de Est | Ungaria ia partea Turciei și spune că securitatea UE depinde de Ankara

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării din Turcia - T.C. Millî Savunma Bakanlığı Facebook

Turcia a cerut marţi Uniunii Europene să joace un rol de mediere 'justă şi onestă' pentru soluţionarea diferendelor pe care Ankara le are în Mediterana de Est cu Grecia şi Cipru, înaintea unui summit care va aborda problema unor sancţiuni împotriva Turciei, transmite Agerpres, care citează AFP. În acest sens, Ungaria consideră că securitatea Uniunii Europene este încă în mare măsură în mâinile Turciei şi că Bruxellesul ar trebui să plătească integral Ankarei cele 6 miliarde de euro promise în cadrul acordului din 2016 privind migraţia.

'Uniunea Europeană ar trebui să joace un rol de mediere justă şi onestă', a declarat ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă la Ankara cu omologul său ungar Peter Szijjarto.

Subiectul sancţiunilor se va afla pe agenda summitului UE din 19 decembrie din cauza activităţilor Ankarei de explorare în zone cu potenţiale zăcăminte importante de hidrocarburi în Mediterana de Est, zone disputate cu Grecia şi Cipru.

UE a condamnat vineri continuarea 'actelor unilaterale' şi a 'retoricii ostile' din partea Turciei.

Cavusoglu a respins aceste acuzaţii, afirmând că Grecia a refuzat dialogul în pofida suspendării în două rânduri de către Ankara a activităţilor de foraj, iar 'UE ar trebui să vadă această realitate'.

 

Turcia denunță „dubla măsură” pe care UE o aplică Ungariei

 

2. Peter Szij... (peter_szijjarto_erdogan_33562800.jpg)

Foto: Peter Szijjarto, șeful diplomației maghiare și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Sursă : Peter Szijjarto Facebook

În aceeaşi conferinţă de presă, Cavusoglu a lăudat 'solidaritatea' între Ungaria şi Turcia. 'Ungaria este o ţară care se opune deschis injustiţiilor. Atitudinile noastre converg în acest sens. Noi nu am aprobat niciodată dubla măsură şi ipocrizia aplicate Ungariei', a afirmat el.

Cavusoglu a mai spus că doreşte să vadă prevalând 'bunul-simţ' în interiorul UE, iar relaţiile între Ankara şi Bruxelles dezvoltându-se cu o abordare în care ambele părţi să aibă de câştigat.

 

Ungaria spune că securitatea UE se află încă în mare măsură în mâinile Turciei



La rândul său, Peter Szijjarto a afirmat că securitatea Uniunii Europene este încă în mare măsură în mâinile Turciei şi că Bruxellesul ar trebui să plătească integral Ankarei cele 6 miliarde de euro promise în cadrul acordului din 2016 privind migraţia.

Fără ajutorul Turciei, Balcanii de Vest ar fi rapid copleşiţi de sute de mii de migranţi ilegali, aşa încât UE are o datorie de recunoştinţă faţă de Turcia, care găzduieşte 4 milioane de migranţi, a spus ministrul ungar, citat de MTI.

În opinia sa, pandemia a amplificat pericolele migraţiei, care constituie un risc atât pentru sănătate, cât şi pentru securitate.

Szijjarto a cerut o cultură a respectului reciproc şi a cooperării internaţionale, în locul practicii de a da lecţii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel