Cristi Diaconescu: Rusia a blocat Marea Neagră. Ucraina nu mai poate coopera decât cu România

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Amplele exerciții militare pe care rușii le-au demarat în acvatoriu au blocat practic Marea Neagră. În acest moment din punct de vedere al cooperări portuare maritime, Ucraina mai poate comunica doar cu România.

Federația Rusă a început ample manevre militare în acvatoriul Mării Negre, manevre la care participă nu mai puțin de 30 de nave de luptă rusești.

„La îndeplinirea misiunilor în compunerea unor grupări de forțe întrunite, grupări navale de atac și detașamente de nave de desant vor participa peste 30 de nave de luptă din diverse clase aparținând FRMN, precum și altor flote”, preciza Flota rusă a Mării Negre.

DefenseRomania a analizat într-un amplu material mișcările de trupe maritime ruse, arătând că, în prezent, în Marea Neagră se află deja 11 platforme purtătoare de rachete Kalibr (patru submarine și șapte nave de suprafață).

După transferarea a încă trei platforme, rezultă faptul că Federația Rusă va concentra în Marea Neagră și Marea Mediterană un total de 21 de platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, din care 15 în Marea Neagră.

 

Cristi Diaconescu: Rusia a blocat Marea Neagră

 

Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, remarcă faptul că manevrele militare ruse au loc pe fondul îngrijorărilor exprimate de Occident cu privire la un posibil atac rus asupra Ucrainei.  

Cristi Diaconescu subliniază că prin aceste manevre militare Rusia a blocat Marea Neagră, iar în acest moment din punct de vedere portuar Ucraina nu mai poate coopera decât cu România. Exercițiile ruse reprezint o demonstrație de forță a Moscovei în contextul tensiunilor din Est.

„Situația devine din ce în ce mai complicată. În ultimele 48 de ore Federația Rusă practic a blocat și Marea Neagră, inclusiv Azov. În acest moment, dacă ar fi să luăm doar exemplul folosirii porturilor, Ucraina nu mai poate decât să coopereze cu România prin Portul Constanța pentru a exporta cereale. Am dat acest exemplu pentru a arăta cât de complicată este situația”, a precizat Diaconescu, în cadrul unei intervenții telefonice la postul de televiziune Antena 3.

Diplomatul român a continuat amintind că „masa negocierii și dialogul continuă”.

„Președintele Joe Biden i-a reafirmat președintelui Vladimir Putin în mod categoric faptul că nu va reuși să fisureze solidaritatea și coeziunea occidentală. Din acest punct de vedere solicitarea privind revenirea la situația din 1997 (n.r. - așa-zisele garanții de securitate pe care Moscova le-a solicitat NATO care includ demilitarizarea Europei de Est) a fost din nou explicată de președintele american Biden care a spus cât se poate de clar că în acest moment discuția se purta între state care chiar dacă nu făceau parte din același bloc politico-militar, adică Federația Rusă și statele NATO, totuși temele de principiu de a nu se amenința reciproc și de a nu își pune securitatea la încercare, în acest moment, din păcate, din cauza mobilizării agresive a Federației Ruse această situație nu mai subzistă”, a completat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a conchis precizând că „în acest moment iminența unui atac militar, fie că e o invazie fie un atac limitat, e una cât se poate de evidentă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel