Rusia a început desfășurarea manevrelor militare în Marea Neagră. Peste 30 de nave au ieșit pe mare pentru exerciții

Ionel Copcea |
Data publicării:

Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat că, pe 12.02.2022, în acvatoriul Mării Negre, a început executarea unor manevre cu participarea a peste 30 de nave de  luptă.

“La îndeplinirea misiunilor în compunerea unor grupări de forțe întrunite, grupări navale de atac și detașamente de nave de desant vor participa peste 30 de nave de luptă din diverse clase aparținând FRMN, precum și altor flote”, se arată într-un comunicat de presă al departamentului, preluat de agenția Interfax.

“În diverse etape ale exercițiilor, marile unități navale, subunitățile de apărare de coastă și aviația flotei vor executa un complex de lansări de rachete și trageri de artilerie. Atacurile cu rachete și bombe vor viza ținte navale, aeriene și de coastă”, au menționat reprezentanții Statului major al FRMN.

Potrivit preizărilor acestora, scopul exercițiului constă în apărarea litoralului maritim al Peninsulei Crimeea, a punctelor de dislocare ale forțelor FRMN, a obiectivelor economice ale țătii, a căilor de comunicații maritime, precum și a raioanelor maritime ale activităților economice împotriva unor posibile amenințări militare ale adversarului convențional”.

Potrivit informațiilor prezentate de flotă, în etapa inițială a exercițiului, navele au părăsit bazele din Sevastopol și Novorossiysk și au efectuat deplasarea în raioanele indicate. Conducerea manevrelor este asigurată de comandantul FRMN, amiral Igor Osipov.

La acestea participă fregate, nave de patrulare, nave mici purtătoare de rachete, vedete purtătoare de rachete, nave de desant, nave mici antisubmarin, precum și nave de apărare antimină.

Pe 10 februarie, FRMN a anunțat că un detașament format din șase nave de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au încheiat transferul din Marea Mediterană în Marea Neagră și au ajuns la Sevastopol.

Tot pe 10 februarie, Ministerul de Externe al Ucrainei a emis un protest în legătură cu decizia Rusiei de a închide părți din acvatoriile Mării Negre și Mării Azov, precum și Strâmtoarea Kerci, în legătură cu desfășurarea de exerciții navale.

“Extinderea fără precedent a zonelor de desfășurare a manevrelor face ca navigația în ambele mări să fie aproape imposibilă. Vorbim despre o complicație semnificativă și nerezonabilă a transportului maritim internațional, în primul rând commercial, care poate provoca consecințe economice și sociale complexe, în primul rând pentru porturile Ucrainei”, se arată în declarația ministerului.

Anterior s-a anunțat că Rusia a închis pentru navigație două raioane din Marea Neagră și un raion din Marea Azov, în perioada 13-19 februarie, pentru desfășurarea de exerciții militare.

Pe 20 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a informat despre începerea unei serii de manevre ale Forțelor Navale, cu participarea a peste 140 de nave de luptă și auxiliare și a aproximativ 10.000 de militari. Exercițiile, desfășurate sub conducerea comandantului Forțelor Navale, sunt executate în acvatoriile mărilor adiacente teritoriului rus, precum și în raioane operative importante din Oceanul Planetar. Exerciții independente sunt planificate în acvatoriile Mării Mediterane, Mării Nordului, Mării Okhoțk, în nord-estul Oceanului Atlantic și în Oceanul Pacific.

Manevrele se desfășoară pe fondul crizei survenite în relațiile din Rusia și NATO. SUA, alte state membre ale Alianței, dar și Ucraina au atras atenția asupra concentrării de trupe rusești în proximitatea frontierei ucrainene și a pericolului declanșării unei invazii militare a Rusiei.

Comentariul autorului: Probabil că, așa cum rezultă și din notificările părții ruse, faza activă a exercițiilor din Marea Neagră se va desfășura în perioada 13-19 februarie.

Deși pericolul există, aproape cu certitudine, manevrele executate în Marea Neagră nu se vor dezvolta într-o intervenție militară împotriva Ucrainei.

În ultimele zile, în SUA au fost lansate mai multe date pentru o eventuală declanșare a ostilităților dintre Rusia și Ucraina. Astfel, potrivit Bloomberg, care a citat înalți oficiali americani, intervenția militară a Rusiei va începe marți, 15 februarie. Pe de altă parte, în baza unor evaluări ale CIA, atacul Rusiei este planificat pentru data de 16 februarie.

Este însă puțin probabil ca una din aceste date să marcheze începutul unui război între Rusia și Ucraina, din mai multe motive.

În primul rând, până pe data de 20 februarie se află în curs de desfășurare Jocurile Olimpice de Iarnă. Respectând principiul olimpic, Rusia nu va declanșa acțiuni ofensive în timpul desfășurării acestora, mai ales ținând cont de faptul că acestea au loc în China, țară apropiată de autoritățile de la Moscova.

În al doilea rând, este puțin probabil ca ostilitățile să fie declanșate în perioade intense de desfășurare a unor manevre de amploare, când toate privirile sunt ațintite asupra participanților. Pentru a profita la maximum de elementul surpriză, care uneori poate fi decisiv în înclinarea balanței conflictelor, atacul trebuie să se producă într-o perioadă de relativă relaxare.

Cel mai probabil, după revenirea navelor în bazele de dislocare permanentă și refacerea rezervelor în urma participării la exerciții, acestea pot ieși din nou pe mare, în secret, eventual sub protecția întunericului, și pot să declanșeze atacuri surpriză, cu efecte devastatoare pentru partea ucraineană.

În aceste condiții, data de 22.02.2022, avansată în glumă, în urmă cu ceva timp, doar pentru faptul că arată bine, ar putea fi mult mai potrivită pentru declanșarea unei intervenții militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei.

Cu toate acestea, un război între cele două state slave nu este încă iminent. Președintele rus, Vladimir Putin, are cu siguranță în vedere și alte opțiuni decât războiul, care pot să aducă Rusiei beneficii mai mari, cu costuri mult mai mici.

Nu în ultimul rând, trebui remarcat că de ceva vreme, în Marea Neagră nu se mai află nicio navă de luptă din statele neriverane. SUA, Marea Britanie, Spania și chiar Italia și Franța, care, de regulă trimiteau nave în regiune, au preferat să-și concentreze forțele în Marea Mediterană, departe de zona potențială de conflict din Marea Neagră. În aceste condiții, se pare că Rusia are cale liberă la manevre fără restricții în Marea Neagră. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel