Costul relațiilor de securitate dintre Maroc și Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist

La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vizitat Marocul pentru a oficializa cooperarea militară dintre cele două țări prin semnarea unui memorandum de înțelegere. Vizita lui Gantz a avut loc la un an după ce Marocul și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul și a fost precedată de o vizită, în august, a ministrului de externe Yair Lapid la Rabat.

Existența legăturilor militare între Israel și Maroc nu este nouă, dar recunoașterea lor este recentă. Prezența publică a lui Gantz la Rabat a demonstrat dorința Marocului nu numai de a recunoaște Israelul, ci și de a folosi apropierea pentru a echilibra puterea față de Algeria, în contextul escaladării tensiunilor cu vecinul său nord-african. Dar acest lucru ar putea atrage Israelul în mediul de securitate instabil din Maghreb.

 

Cooperare cu tradiție

 

Schimburile militare dintre Israel și Maroc preced ultimul val de acorduri de normalizare dintre Israel și țările arabe care au început în ultimele luni ale administrației Trump. Începând cu anii 1960, regele marocan de atunci Hassan al II-lea, tatăl actualului rege, Mohammed al VI-lea, s-a bazat pe sprijinul israelian pentru a face față amenințărilor de securitate din Algeria și Egipt. În 1963, când a izbucnit războiul între Maroc și Algeria, care era susținută la acea vreme de președintele egiptean Gamal Abdel Nasser, serviciile secrete israeliene au împărtășit informații despre mișcările militare egiptene omologilor săi din Maroc. De atunci, se crede că fiecare director al agenției de informații israeliene, Mossad, a vizitat Marocul într-un moment sau altul în timpul mandatului său. Între timp, Israelul a vândut arme și a oferit instruire forțelor terestre marocane în anii 1970.

Dar dacă această cooperare militară și de informații a fost în bună masură desfășurată în secret, situația s-a schimbat anul trecut, când Marocul a călcat pe urmele Emiratelor Arabe Unite și Bahrainului în semnarea Acordurilor Abraham, acordurile istorice de cooperare și normalizare dintre guvernele Israelului și mulți dintre vecinii săi arabi. De atunci, emirații și bahrainienii și-au demonstrat confortabil cooperarea militară cu Israelul, adesea în public. Este de remarcat faptul că, cu două săptămâni înainte de vizita lui Gantz la Rabat, marina israeliană s-a alăturat flotelor celor două state arabe și americane într-o manevră navală de cinci zile în Marea Roșie. Exercițiile au reprezentat primele manevre navale dezvăluite public între Israel și statele din Golf și au arătat noul impuls al relațiilor Israelului cu lumea arabă.

 

Israelul devine mai implicat în Africa

 

Este probabil ca factorii de decizie israelieni să vadă consolidarea parteneriatului lor cu Marocul ca parte a aceluiași impuls. Acest lucru este susținut și de amprenta tot mai mare a Israelului în Africa, prin relațiile bilaterale de-a lungul continentului și aderarea sa la statutul de stat observator în Uniunea Africană în iulie 2021.

În ciuda asemănărilor dintre apropierea Israelului de Maroc și de statele din Golf, contextele de securitate internă diferă foarte mult. Parteneriatul dintre Israel și Golf s-a intensificat în ultimul an, într-un moment în care țările din regiune, inclusiv Emiratele Arabe Unite, s-au îndreptat cu prudență către detensionarea cu Iranul, inițiind discuții diplomatice. În schimb, în ​​Africa de Nord, amprenta Israelului se extinde acum pe fondul tensiunilor regionale sporite dintre Maroc și Algeria.

Faptul că normalizarea relațiilor Rabatului cu Israelul a fost o contrapartidă pentru recunoașterea de către SUA a suveranității Marocului asupra Saharei Occidentale, a pus Israelul în mijlocul rivalității dintre Rabat și Alger.

 

Marocul și Algeria

 

Spre deosebire de politica de lungă durată a SUA, recunoașterea suveranității marocane asupra teritoriului a reînviat tensiunile dintre Maroc și Algeria, principalul susținător al Frontului Polisario, o mișcare națională care luptă pentru independența Saharei de Vest din 1973, în concordanță cu rolul său istoric în lupta pentru decolonizare.

În ceea ce privește Rabatul, Algeria folosește Polisario doar ca agent pentru a încerca să slăbească Marocul.

În cele 12 luni de când Washington a recunoscut suveranitatea Rabatului asupra Saharei de Vest, relațiile algeriano-marocane s-au deteriorat constant, pe măsură ce Frontul Polisario și-a intensificat atacurile împotriva forțelor armate marocane. Algeria a suspendat relațiile diplomatice cu Rabatul la sfârșitul lunii octombrie, apoi și-a închis spațiul aerian pentru aeronavele marocane. De asemenea, a oprit furnizarea de gaze către Maroc prin conducta Maghreb-Europa. Pe lângă aceste tensiuni, la 1 noiembrie, Algeria a acuzat Marocul de un atac cu drone care a ucis trei muncitori algerieni într-o zonă controlată de Frontul Polisario.

În acest context, aprofundarea cooperării militare cu Israelul este motivată în mod explicit de preocupările de securitate marocane cu privire la supremația militară a Algeriei, cu două domenii de interes deosebit, securitatea cibernetică și dronele.

Războiul Rece dintre Maroc și Algeria include numeroase cazuri de atacuri cibernetice din ambele părți, dintre care cel mai recent a fost în noiembrie, când site-ul web al Confederației Generale a Companiilor Marocane a fost bruiat cu un mesaj agresiv însoțit de un drapel algerian. Nu este o coincidență, așadar, că Israelul și Marocul au semnat în această vară un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice, întrucât Rabatul dorește să beneficieze de vasta experiență a Israelului în domeniul cibernetic. Acordul formal se bazează pe cooperarea secretă anterioară. Chiar înainte de noul acord, Marocul ar fi fost printre clienții programului spion israelian Pegasus.

 

Drone israeliene

 

De asemenea, Marocul își extinde cooperarea cu Israelul în ceea ce privește dronele militare, care joacă acum un rol major în cursa înarmărilor cu Algeria. Arsenalul de sisteme fără pilot al Algeriei include drone armate, precum și avioane de supraveghere și recunoaștere fără pilot, achiziționate din Africa de Sud și China.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat anul trecut, Marocul și-a crescut și achizițiile de drone. În 2020, a cumpărat 12 avioane de atac turcești Bayraktar. Acum, datorită Acordului-cadru de cooperare cu Israelul, Marocul urmărește și sistemele israeliene. Acest lucru ar oficializa și relațiile care au fost dezvoltate neoficial până acum.

În noiembrie, Haaretz a relatat că Marocul a plătit 22 de milioane de dolari către Israel Aerospace Industries în 2021, pe fondul rapoartelor despre o societate mixtă pentru a produce drone în Maroc. Se pare că Rabat operează deja patru muniții Hermes 900 "Al-Bayt". Deși autoritățile marocane mențin un secret cu privire la unele dintre aceste vânzări, forțele armate ale țării au emis o declarație oficială în care recunoaște achiziția Skylock Dome al Israelului, un sistem de apărare aeriană conceput pentru a intercepta dronele.

Acest lucru nu a fost ratat de Algeria, care a început să vadă Israelul ca un adversar direct. Nu este surprinzător faptul că guvernul algerian s-a opus ferm cererii Israelului pentru statutul de observator în Uniunea Africană, pe care l-a considerat în contradicție cu interesele sale regionale. Acoperirea mass-media algeriană a vizitei lui Gantz la Rabat și semnarea cadrului de cooperare în domeniul securității ilustrează, de asemenea, acest lucru. Cotidianul algerian Le Expression a descris această evoluție ca aducând "Mossadul la granițele noastre".

 

Concluzii

 

Un război între Maroc și Algeria rămâne puțin probabil, dar există motive de îngrijorare cu privire la escaladarea rivalității dintre ele și la modul în care Israelul este atras. Aprofundarea relațiilor Israelului cu statele din Golf au, de asemenea, o dimensiune de echilibru față de Iran, dar pentru Israel, această dimensiune a fost motivația din spatele acestor parteneriate, nu o consecință a acestora. Și opusul este adevărat în parteneriatul său cu Marocul, în ciuda faptului că Israelul nu are niciun interes să antagonizeze Algeria.

Mai mult, apropierea dintre Israel și Golf a beneficiat de o implicare strânsă a SUA. În schimb, Africa de Nord este o preocupare marginală pentru Washington în comparație cu celelalte priorități presante ale acesteia. Decizia fostului președinte Donald Trump de a recunoaște suveranitatea marocană asupra Saharei de Vest a fost inițial întâmpinată cu o opoziție din partea democraților, dar de la preluarea mandatului, administrația Biden nu a reconsiderat decizia și pare reticentă să se implice în tensiunile în curs.

În aceste circumstanțe, Israelul se poate găsi din ce în ce mai implicat în conflictul marocano-algerian. Deși Israelul are o lungă istorie de cooperare militară secretă cu Marocul, prin afișarea acestei cooperări a transmis un anumit sentiment de solidaritate cu Rabatul împotriva Algeriei. Evoluțiile viitoare din Africa de Nord, poate mai mult decât în ​​Golful Persic, ar putea testa limitele "noii normalități".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel