Costul de operare al Patriot, HIMARS sau F-16, influențat direct de infrastructură. Cătălin Podaru: Exploatarea - 90% din costul ciclului de viață

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Design, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, a discutat în exclusivitate la DefenseRomania despre impactul pe care infrastructurii asupra costului de operare a tehnicii militare.

Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

În acest context, Cătălin Podaru a explicat importanța infrastructurii militare și impactul acesteia asupra costului de operare al tehnicii militare.

Pentru că, fie că vorbim de Patriot, HIMARS, F-16 Fighting Falcon ori alte sisteme de tehnică militară modernă, costul exploatării are legătură directă cu infrastructura.

„Aceasta e o problemă foarte importantă pe care noi de fiecare dată când avem ocazia o aducem în atenția nu doar a beneficiarului, dar a tuturor actorilor implicați în investiție.

De ce? Pentru că dincolo de importanța investiției inițiale într-o infrastructură, fie că e militară sau de altă natură, 90% din costul pe ciclul de viață a investiției, adică investiția inițială, exploatarea și scoaterea din funcțiune, fie că vorbim de 50 de ani sau de 100 de ani, e pe perioada de exploatare. 

De foarte multe ori focusul pe cerințele creionate în specificațiile tehnice, schema de proiectare, e pe ce trebuie să aibă clădirea pentru o exploatare cotidiană. Noi, prin multe soluții tehnologice și simulări, arătăm clientului cât de important e să ia în calcul și costul din perioada de exploatare”, a explicat Cătălin Podaru.

CITEȘTE ȘI: Manualul de exploatare al unui F-16. Podaru: Discuții directe cu Lockheed Martin despre dotarea hangarelor și întreținerea F-urilor României

 

Soluții pentru amortizarea costurilor

 

Directorul Leviatan Design  a vorbit de soluții ingenioase privind amortizarea acestor costuri, inclusiv economia circulară.

„Aici, mai ales pentru infrastructura militară, vorbim de asigurarea unor soluții sustenabile. (...) Vorbim de o componentă care ține de previzionarea de soluții în care mentenanța să aibă un cost redus, dar și modernizările de pe perioada de viață a echipamentelor să aibă un cost redus. Se vorbește despre economia circulară. Noi credem cu tărie că se și poate face. Adică părți din construcții care rezultă ca deșeu în urma modernizării sau la demolare, să poată fi reintegrate în fluxul materiilor prime”, explică directorul companiei Leviatan Design.

Cătălin Podaru a oferit soluții în ceea ce privește reducerea costurilor mentenanței echipamentelor militare, vorbind de „utilizarea modelului informațional 3D, cu toate specificațiile și informațiile despre soluțiile proiectului, eficiența lor energetică”.

„Toate acestea sunt magazinate într-un concept de digital twin pe care noi îl dezvoltăm nu doar pentru infrastructura militară. Punem acest concept la dispoziția clientului, îi oferim toate instrumentele actuale pentru ca în viitor exploatarea să se poată face într-un mod sustenabil cu costuri reduse”, a conchis directorul Leviatan Design.

CITEȘTE ȘI: Provocări privind viitoarea trecere de la F-16 la F-35. Cât de pregătită e România din punct de vedere al infrastructurii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel