Coreea de Sud intenționează să achiziționeze 20 de avioane cu decolare verticală

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Coreea de Sud ar putea investi aproximativ 2,7 miliarde de dolari în cumpărarea a 20 de avioane cu decolare și aterizare verticală (VTOL), cel mai probabil F-35B fabricate în SUA, pentru primul său portavion.

Seulul vrea să construiască, până în 2033, cu propriile tehnologii, un portavion ușor de 30.000 tone, pentru a-și întări capacitatea de apărare. În urma aprobării dată de guvern în februarie, este în curs un studiu de fezabilitate. Se așteaptă să fie cheltuiți aproximativ 1,8 miliarde de dolari în următorii zece ani pentru construirea navei, potrivit agenției de știri sud-coreene Yonhap, care a citat, pe 21 aprilie, Administrația Programului de Achiziție pentru Apărare (DAPA).

"Se așteaptă ca, valoarea costurilor de întreținere și operare să ajungă la aproximativ 50 miliarde de woni pe an (n.red. - aproximativ 45 milioane dolari), ceea ce reprezintă doar 0,6% din bugetul nostru total pentru 2021", a declarat un oficial al Marinei. Vor mai fi necesari încă aproximativ 3 trilioane de woni (2,7 miliarde de dolari) pentru 20 de avioane VTOL destinate echipării portavionului, dar acele aeronave vor fi întrebuințate de Forțele Aeriene ca active majore, a adăugat oficialul sud-coreean.

DAPA a dezmințit speculațiile potrivit cărora, vor fi construite trei astfel de portavioane, precizând că este prevăzut ca portavionul să acționeze împreună cu cele două nave de asalt amfibiu (portelicopter) LPH-6111 Dokdo și LPH-6112 Marado care sunt deja operaționale.

„Portavionul va fi un schimbător de jocuri în Peninsula Coreeană în viitor. Acesta va servi nu numai ca un instrument util pentru a descuraja agresiunile Coreii de Nord, dar va fi capabil să lovească obiectivele majore ale Nordului în orice situație, astfel încât să ne ajute să obținem victoria într-o perioadă mai scurtă de timp și cu pierderi minime", mai precizează DAPA.

Singurul avion de luptă care are capacitatea VTOL, este aeronava Lockheed F-35B. Seulul nu a solicitat până acum să cumpere avioane F-35B, în mod explicit. Cu toate acestea, conform publicației Defense World, “a început procedurile pentru achiziționarea a aproximativ 20 de avioane VTOL necesare portavionului”.

Comentariul autorului: În Carta Albă a Apărării pentru perioada 2021-2025, publicată anul trecut în august, Coreea de Sud a prezentat câteva detalii despre programul său LPX-II sau programul portavionului ușor, specificând că nava nu va avea capacitate amfibie, fiind dedicată operațiilor aeriene, cu F-35B și aripi rotative [elicoptere, tilrotoare]. Cu cele 20 de avioane F-35B, Forțele Aeriene ale Republicii Coreea (ROKAF) va opera un total de 80 de aeronave F-35 (60 F-35A și 20 F-35B), potrivit publicației Defense World.

În prezent, șapte țări din lume - Statele Unite, Marea Britanie, China, Franța, Italia, Rusia și India - au forțele navale înzestrate cu portavioane veritabile. În decembrie 2018, guvernul japonez a dat aprobare pentru conversia a celor două nave portelicopter din clasa Izumo în portavioane pentru F-35B, care vor deveni operaționale în 2025. Alte țări s-au înzestrat (sau sunt pe cale să o facă) cu nave portelicopter care pot întrebuința un număr mic de avioane cu VTOL, acestea fiind Australia, Brazilia, Egipt, Spania, Thailanda și Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel