Consortium News: Un eventual conflict cu Rusia nu va semăna cu cele pentru care se pregătește NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:

Rusia a încheiat negocierile cu NATO fără un succes aparent, iar unii experți consideră deja că este posibilă folosirea forței pentru rezolvarea contradicțiilor apărute între Federația Rusă și Occident. Potrivit specialiștilor sursei americane Consortium News, războiul ar putea decurge după un scenariu neașteptat pentru Pentagon.

În prezent, timpul lucrează în favoarea blocului occidental, deoarece Rusia este slăbită din cauza sancțiunilor, în timp ce NATO își construiește din ce în ce mai multă putere.

Prin urmare, dacă Moscova va decide să ia măsuri drastice, va acționa clar și rapid. Federația Rusă nu se va implica într-o lungă aventură militară, așa cum au făcut Statele Unite în Irak și Afganistan, urmând ca totul să se decidă în câteva zile.

Cum va arăta un conflict între Rusia și NATO? În orice caz, va fi ceva diferit decât orice fel de război pentru care s-a pregătit Alianța. Orice pas al Rusiei va fi unul rapid și decisiv.

În primul rând, dacă Rusia va decide să intervină în Ucraina o va face în baza unui plan de acțiune bine gândit, pentru implementarea căruia vor fi alocate resurse sufuciente. Rusia nu se va angaja într-o aventură militară în Ucraina, care să dureze ani de zile, după modelul invaziilor americane în Irak sau Afganistan.

Nu trebuie să ocupi teritoriul adversarului pentru a-l distruge. Astfel că, o campanie aeriană la nivel strategic, care vizează anularea anumitor capacități ale armatei adeversarului, combinată cu o campanie rapidă la sol, reprezintă cursul cel mai probabil de acțiune.

Având în vedere superioritatea aeriană copleșitoare a Rusiei, care poate fi susținută de lovituri cu rachete dirijate de mare precizie, o campanie aeriană la nivel strategic împotriva Ucrainei ar realiza în câteva zile ceea ce SUA a realizat în mai mult de o lună în timpul războiului împotriva Irakului din 1991. Distrugerea ulterioară a armatei ucrainene la sol ar fi practic garantată.

Dacă SUA va încerca să-și construiască forțele NATO la granițele de vest ale Rusiei, Moscova ar putea să aplice “modelul ucrainean” în statele baltice, Polonia sau chiar în Finlanda.

În același timp, Rusia nu va aștepta până când Statele Unite vor concentra suficientă putere militară. Pur și simplu va distruge inamicul printr-o combinație de campanii aeriene și terestre, pentru a priva țara adversă de oportunitatea de a duce un război. Astfel, Rusia nu va avea nevoie să ocupe teritoriile statelor membre NATO pentru o perioadă lungă de timp, ci va fi suficient să distrugă forțele militare ale adversarilor în apropierea granițelor sale.

Cu excepția unei eventuale întrebuințări a armelor nucleare, NATO nu va putea face nimic pentru a preveni aceste rezultate. Din punct de vedere militar, NATO este mai mult o umbră a Alianței din trecut. Armatele mari ale Europei au trebuit să-și desființeze formațiunile de luptă, iar acum trimit forțe operative de nivel batalion în statele baltice și în Polonia.

În schimb, Rusia și-a refăcut două formațiuni de luptă foarte mari în vestul țării. Este vorba despre Armata 1 Tancuri și Armata 20 arme întrunite, care sunt specializate în ducerea acțiunilor de luptă ofensive în adâncimea apărării adversarului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel