Concluzii îngrijorătoare: SUA au folosit în 12 zile producția pe 10 ani a sistemelor imbatabile THAAD, pentru a intercepta rachetele iraniene

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
THAAD / Sursa: U.S. Indo-Pacific Command News
THAAD / Sursa: U.S. Indo-Pacific Command News

Războiul Israel-Iran din iunie 2025 a expus vulnerabilitățile sistemului american de apărare antirachetă.

Conflictul de 12 zile dintre Israel și Iran, desfășurat în iunie 2025, s-a încheiat cu un armistițiu, lăsând în urmă un bilanț tragic: peste 600 de morți în Iran și aproximativ 30 în Israel. Loviturile aeriene israeliene asupra infrastructurii nucleare iraniene au determinat un răspuns masiv din partea Teheranului: sute de rachete balistice și drone trimise spre orașele israeliene.

În acest context, Statele Unite au intervenit în sprijinul aliatului său, Israel, utilizând două dintre cele șapte sisteme THAAD disponibile și lansând un număr impresionant de rachete interceptoare.

 

În 12 zile a fost folosită producția pe 10 ani

Sistem de apărare antirachetă THAAD

Potrivit CNN, citând surse apropiate operațiunii, au fost trase peste 100, posibil chiar 150 de interceptoare, adică aproximativ un sfert din întregul stoc american.

Această desfășurare fără precedent a resurselor a evidențiat o problemă majoră: ritmul actual de producție nu poate ține pasul cu nevoile reale din teren, notează publicația citată.

Doar 11 rachete THAAD au fost fabricate anul trecut, iar alte 12 sunt planificate pentru 2025.

„Bugetul include o sumă suplimentară de 1,3 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea lanțului de aprovizionare industrială și 2,5 miliarde pentru extinderea producției de rachete și muniții”, a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA.

Cu toate acestea, experții avertizează că aceste măsuri nu sunt suficiente. Mara Carlin, fostă asistentă a secretarului american al Apărării, a subliniat gravitatea situației: „Apărarea aeriană este acum importantă în toate teatrele majore de război. Și nu există suficiente sisteme. Nu există suficienți interceptori. Nu există suficientă producție.”

Pe fondul acestei crize logistice, sprijinul public pentru implicarea SUA în conflictul israeliano-iranian se află la un minim istoric, iar resursele critice sunt epuizate într-un moment de maximă tensiune geopolitică.

Timur Kadyshev, cercetător la Universitatea din Hamburg, a sintetizat esența problemei: „Aceasta a fost prima utilizare majoră a rachetelor THAAD. Israelul, cu sprijinul SUA, a reușit să se apere relativ eficient împotriva unor rachete iraniene simple – dar cu prețul epuizării arsenalelor existente.”

Pe de altă parte, în regiune, Qatar și Arabia Saudită au demonstrat eficiența sistemelor lor multilayer de apărare aeriană ceea ce justifică și mai mult nevoia Statelor Unite de a-și revizui capacitatea de răspuns în fața unor atacuri masive.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel