Ezitările privind Ucraina ar putea costa scump Europa. ”Comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică” - Aurescu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 marcate cu semnul invadării Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a abordat, la Forumul de la Davos, evoluțiile geopolitice actuale, în special problematica raportării globale la războiul ilegal dus de Federația Rusă în Ucraina. 

Aurescu a analizat realitatea geopolitică actuală din Europa şi din lume, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, punând accentul pe modalitățile de asigurare a securităţii şi stabilităţii globale.

Gravitatea crizei de securitate actuale din Europa, precum şi la principalele riscuri pentru sistemul internaţional

Aurescu  a subliniat necesitatea menţinerii ordinii bazate pe reguli, care să susţină pacea şi să faciliteze rezolvarea problemelor globale.

Ministrul a evidențiat faptul că actualul război dus de Federația Rusă în Ucraina include o serie de alte crize suprapuse, începând cu cea securitară și continuând cu crizele în domeniul energiei și în cel alimentar.

Nu în ultimul rând, agresiunea rusă față de Ucraina reprezintă un atac la adresa arhitecturii de securitate euroatlantice și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

Actuala criză generată de războiul din Ucraina a adus cu sine și o serie de oportunități pentru întărirea coeziunii securității euroatlantice, care ar fi fost de neconceput în urmă înainte de război:

  • acordarea statutului de candidat la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova,

  • inițierea procesului prin care Finlanda și Suedia urmează să devină state membre NATO,

  • deciziile Summitului NATO de la Madrid privind întărirea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, ceea ce a determinat prezența în România a peste 5000 de militari aliați, precum și creșterea alocărilor bugetare naționale pentru apărare, de la 2% la 2.5%,

  • accelerarea eforturilor de diminuare și eliminare a dependenței energetice față de Rusia.

 

”Comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică”

Foto: Bogdan Aurescu, la Forumul de la Davos / MAE

Șeful diplomației române a evidențiat faptul că amenințarea rusă la adresa arhitecturii de securitate euroatlantice, cu impact și asupra „Sudului Global”, precum și la adresa valorilor democratice, reprezintă o miză esențială a unor eventuale discuții de pace. 

Din acest punct de vedere, ministrul de externe a evidențiat faptul că, în condițiile actuale, comunitatea internațională nu-și poate permite o poziție de ambiguitate strategică în legătură cu războiul din Ucraina.

Arhitectura de securitate fundamentată pe Actual Final de la Helsinki, din 1975, rămâne valabilă, fiind imperios necesară apărarea acestei arhitecturi și a valorilor fundamentale ale comunității euroatlantice, inclusiv prin crearea unor mecanisme eficiente de sancțiune, pentru a răspunde la situaţiile de încălcare gravă a dreptului internaţional, așa cum a făcut Rusia.

Aurescu a subliniat faptul că războiul dus de Federația Rusă în Ucraina se desfășoară în afara limitelor ordinii internaționale bazate pe reguli, care nu trebuie modificată din acest motiv, ci, dimpotrivă, apărată în fața provocărilor venite din partea celor care încearcă să submineze această ordine. Atacul contra acestei ordini globale nu poate justifica schimbarea ordinii globale.

Aurescu a pledat pentru recunoașterea corectă a caracterului actualei agresiuni și a faptului că Ucraina este victima agresiunii ruse, iar orice negociere de pace, care trebuie să înceapă doar în momentul în care Ucraina decide acest aspect, având în vedere violarea integrității sale teritoriale, trebuie să înceapă de la această realitate. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel