Comandorul Nicolae Crețu: Rolul piloților nu va dispărea. Militarii români de la Kogălniceanu cooperează cu cei americani care controlează dronele din SUA

Foto: Forțele Aeriene Române
Foto: Forțele Aeriene Române

Comandorul Nicolae Crețu, comandant al Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, a oferit un interviu despre activitățile pe care militarii români le desfășoară la Baza Aeriană.

Comandorul Nicolae Crețu a oferit un inteviu postului de televiziune Realitatea Plus, în care a discutat despre capabilitățile de apărare a României, dar și despre activitatea Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, pe care o conduce.

Comandorul român a precizat că personal din cadrul bazei cooperează cu soldați americani care conduc drone direct din SUA, însă e convins că rolul piloților convenționali nu va dispărea prea curând.

„Personal calificat din cadrul capabilităților pe care le generează inclusiv Baza 57 aeriană cooperează cu piloți americani care conduc drone de la ei de acasă, de pe teritoriul SUA. Și atunci, această etapă a capabilităților militare continuă și cu siguranță va lua amploare.

Pilotul militar, însă, rămâne cu siguranță un element care nu va dispărea din paleta de instrumente ale unui sistem de securitate. Rolurile pe care piloții clasici, convenționali, încă sunt mai mult decat capabilitățile pe care le are resursa umană”, a precizat comandorul Nicolae Crețu.

 

Sistemul francez MAMBA contribuie la apărarea României

 

Totodată, potrivi comandorului Nicolae Crețu, pe lângă sistemul de apărare antiaeriană MAMBA dislocat de francezi, apărarea țării noastre se face și cu sisteme ale forțelor noastre în care țara noastră a investit mult în ultimii ani. 

Comandantul bazei de la Kogălniceanu și-a manifestat convingerea că România poate răspunde unui orice incident de securitate, fie el și accidental.

„Partenerul francez a dislocat in România importante trupe, printre ele este un sistem de apărare antiaeriană MAMBA care este foarte eficient. Și România a investit in ultimii ani in sisteme de apărare antiaeriană. De asemenea avem și scutul antirachetă, și acestea îmi întăresc convingerea că un atac, fie el și accidental, cred că România și NATO, în momentul de față, pot oferi răspunsul potrivit pentru acest tip de potențial incident”, a adăugat comandorul Nicolae Crețu, potrivit Realitatea Plus.

Amintim că în vara acestui an reprezentanții contingentului francez dislocat în România au prezentat sistemul de apărare antiaeriană francez MAMBA care în prezent este amplasat la Capu Midia și care a fost certificat recent NATO.

Amintim că la sfârșitul lunii februarie ca parte a Forței de Răspuns a NATO în țara noastră a fost dislocat contingentul francez.

Totodată, Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu. 

Sistemul de ultimă generație a fost dislocat pentru apărare costieră a României, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucraina din 24 februarie 2022. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO în această vară. Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

Rachetele Aster 30 ating o viteză de Mach 4.5 (1,400 m/s) și au capacitatea de a intercepta ținte până la 20 de kilometri dacă sunt rachete balistice supersonice sau de croazieră, iar peste 100 kilometri avioane de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel