Un sistem francez MAMBA cu rachete Aster 30 protejează litoralul României. După operaționalizarea Patriot românești, apărare se va coordona

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA
Sistem antiaerian MAMBA, sursă foto: MBDA

Reprezentanții contingentului francez dislocat în România au prezentat sistemul de apărare antiaeriană francez MAMBA care în prezent este amplasat la Capu Midia și care a fost certificat recent NATO.

În cadrul unui briefing de presă la care a participat și DefenseRomania, la Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (HQ MND-SE) din București, militarii francezi au vorbit despre misiune lor în România.

Amintim că la sfârșitul lunii februarie ca parte a Forței de Răspuns a NATO în țara noastră a fost dislocat contingentul francez.

Totodată, Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu. 

Colonelul francez Garrigou Grandchamp a subliniat în ceea ce privește sistemul MAMBA de la Capu Midia că el e operat de militari francezi, dar se află sub comanda NATO. 

Sistemul de ultimă generație a fost dislocat pentru apărare costieră a României, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucraina din 24 februarie 2022. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO în aceste zile. Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

Rachetele Aster 30 ating o viteză de Mach 4.5 (1,400 m/s) și au capacitatea de a intercepta ținte până la 20 de kilometri dacă sunt rachete balistice supersonice sau de croazieră, iar peste 100 kilometri avioane de luptă.

Înaltul oficial al forțelor armate franceze, colonelul Garrigou Grandchamp  a precizat în cadrul discuției pe care a avut-o cu presa din România că după operaționalizarea sistemului Patriot achiziționat de România, MAMBA și Patriot vor fi coordonate pentru apărarea țării noastre.

România a achiziționat șapte sisteme americane Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

CITEȘTE ȘI: Apărarea României: Sistemul antiaerian de ultimă generație MAMBA dislocat de Franța în România - evaluat și certificat

 

Franța și-a asumat un rol-cheie în arhitectura de securitate a României

 

2. Sistem MAM... (sistem-mamba-sampt_83964700.jpg)

Sistem MAMBA SAMP/T, dislocat de forțele franceze în România. Foto: Ministerul Apărării din Franța via Army Recognition

Colonelul Ciprian Balica, Șef de Stat Major al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, a mulțumit în cadrul întrevederii aliaților României pentru misiunea pe care o desfășoară în țară, precizând că e recunoscător Franței pentru angajamentul arătat.

Franța e națiune-cadru în Grupul de Luptă din România, misiune multinațională din care fac parte mai mulți aliați. În cadrul misiunii, aliații belgieni vor fi înlocuiți în următoarele săptămâni de partea olandeză care va avea o misiune în România de aproximativ un an. În vara anului 2023 ne așteptăm ca numărul soldaților aliați din grup să ajungă la câteva mii. 

Grupul de Luptă al NATO condus de Franța este dispus la Cincu.

Concomitent, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi, la finalul summitului NATO de la Madrid că Franța, națiunea-cadru a grupului de luptă NATO în România, e dispusă să crească la nivel de brigadă prezența militară din România.

În cadrul misiunii Aigle, Franța are în prezent dislocați în România peste 500 de militar alături de tehnică de luptă de diferite feluri.

CITEȘTE ȘI: MBDA propune înzestrarea Armatei române cu sisteme VL Mica și Mistral 3. SHORAD/VSHORAD, una din lecțiile războiului din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel