Comandantul Armatei Lituaniene se opune transferului de obuziere și sisteme antiaeriene în Ucraina: Suntem la limită cu dotarea

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NASAMS / Soldatnytt, via Wikipedia
Foto: NASAMS / Soldatnytt, via Wikipedia

Ucraina a solicitat Lituaniei sisteme de apărare antiaeriană NASAMS și obuziere autopropulsate PZH-2000, dar comandantul armatei Lituaniei nu este de acord cu transferul.

Șeful Apărării lituaniene, Generalul-locotenent Valdemaras Rupšys, a declarat, ieri, public, că la ședința Consiliului de Apărare a Statului va propune să nu se transfere Ucrainei obuzierele și sistemele de apărare antiaeriană ale Lituaniei.

„Trebuie să am echipamentele (la dispoziție n.r.). Nu ne putem îndeplini sarcinile fără a avea capacitatățile pentru aceasta, dar capacitatea pe care o avem este la limită atunci când nu mai avem haine de scos de pe noi”, a declarat V. Rupšys care, a mai adăugat că Lituania trebuie să caute alte mijloace de asistență pentru Ucraina, potrivit postului național de radioteleviziune – LRT.

Președintele Comitetului parlamentar de Securitate și Apărare Națională, Laurynas Kasčiūnas, încercând să atenueze impactul declarației șefului Apărării lituaniene a precizat că trebuie căutat un echilibru între sprijinul pentru Ucraina și securitatea Lituaniei.

„Avem însă o instituție precum Consiliul de Apărare a Statului, acolo se va decide și acolo, se pare, se va lua decizia finală. Dar trebuie să găsim un echilibru, Ucraina are nevoie de sprijin”, a adăugat Laurynas Kasčiūnas.

Ambasadorul Ucrainei în Lituania a reacționat după declarația lui Valdemaras Rupšys privind dezacordul față de transferul de obuziere și sisteme de apărare antiaeriană, declarând că sistemele sunt de o importanță critică pentru țara sa.

Sistemele de apărare antiaeriană nu sunt doar foarte importante, ci și critice. Dacă suntem capabili să ne protejăm infrastructura energetică, vom supraviețui în această iarnă și armata noastră va putea să finalizeze acțiunile militare - contraatacuri pe toate toate direcțiile”, a declarat, ieri, ambasadorul Ucrainei în Lituania, Petro Beshta, potrivit LRT.

Totuși, Lituania este unul dintre contributorii importanți la apărarea și securitatea națională a Ucrainei.

De la începutul războiului, Lituania a transferat 50 de vehicule blindate M113 în Ucraina. De asemenea, statul baltic oferă asistență prin repararea echipamentelor, inclusiv a obuzierelor autopropulsate PZH-2000, avariate în timpul ostilităților, pe care Forțele Armate ale Ucrainei le-au primit din Germania. Lituania participă și la furnizarea echipamentului de iarnă pentru militarii ucraineni.

Potrivit  președintelui Comitetului de Securitate și Apărare Națională din Parlamentul lituanian, Laurynas Kasčiūnas, în bugetul apărării naționale se preconizează alocarea a circa 50 de milioane de euro pentru sprijinirea Ucrainei.

Referitor la sistemul NASAMS, Lituania deține, din 2020, trei baterii NASAMS-3. În acest context, se poate aprecia că sistemele care vor veni din SUA sunt tot NASAMS-3, cea mai recentă și performantă versiune.

Statele Unite au anunțat că vor trimite Ucrainei opt complexe NASAMS, echivalentul a două baterii, fiecare baterie având patru plutoane. Din cele opt complexe, două vor fi livrate în acest an. Se poate aprecia că Ucraina a solicitat sistemele din Lituania ca împrumut, până la venirea din SUA, anul viitor, a celorlalte șase.

Pe 25 octombrie, CEO Raytheon, Greg Hayes, a anunțat sosirea sistemelor NASAMS în Ucraina.

Declarația lui Hayes a venit la o zi după ce Pentagonul a anunțat că primul complex va fi livrat în Ucraina, în următoarele câteva săptămâni.

În septembrie 2022 existau 13 operatori oficiali de sisteme NASAMS. Kongsberg a precizat: „NASAMS este în uz operațional în Norvegia, Spania, SUA, Olanda, Finlanda, Oman, Lituania, Indonezia și un client nedezvăluit. Sistemul este în producție pentru Australia, Qatar, Ungaria și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel