Primele F-16 ajung în Ucraina, dar nu le vom vedea pe linia frontului. Avioanele vor avea un rol cheie într-o altă misiune majoră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: U.S. Air Force
F-16 Fighting Falcon american în timpul lansării unor contramăsuri termice (flare-uri). Photo credit: U.S. Air Force

Până la sfârșitul acestui an, Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă F-16 de la statele occidentale. Aceste 6-12 aparate nu vor fi probabil folosite pe linia frontului, dar vor juca un rol extrem de important în consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, în special datorită F-16 va fi posibilă interceptarea rachetelor inamice ("Kalibr", X-101, X-555), care pot trece de primul și al doilea scut de apărare aeriană.

Într-un interviu pentru cotidianul OBOZREVATEL, Piotr Chernik, expert militar şi colonelul în rezervă, a declarat că avioanele F-16 vor putea, de asemenea, să doboare aeronavele Su-34 pe care Forţele Aerospaţiale Ruse le utilizează intens pentru a bombarda Ucraina.

,,Aceste avioane sunt într-adevăr foarte valoroase pentru inamic. Dacă această flotă de avioane poate fi "subțiată" cu ajutorul F-16, va fi un succes militar colosal pentru Ucraina și o lovitură uriașă de imagine pentru Kremlin'', a precizat colonelul ucrainean pentru cotidianul ucrainean OBOZREVATEL.

 

Cât de mare este impactul condițiilor meteorologice asupra operațiunilor militare?

 

Întrebat ce ar trebui să aibă timp să facă forțele ucrainene înainte de începerea "sezonului ploios", Piotr Chernik a susţinut că impactul condițiilor meteorologice asupra operațiunilor militare este enorm.

,,Echipamentul occidental este foarte greu. Un tanc cântărește până la 75 de tone. Dacă solul este umed, tancul nu se poate mișca. Acest lucru este valabil și pentru vehiculele de luptă ale infanteriei - atât cele de tip occidental, care pot cântări până la 30 de tone, cât și vechile modele sovietice, care pot cântări între 10 și 13 tone'', a subliniat Chernik.

Ucrainenii sunt conştienţi că sezonul ploios care se anunţă va avea cu siguranță un impact asupra derulării contraofensivei. Prin urmare, sarcina pentru perioada relativ uscată este, în primul rând, ruperea capului de pod din sud, pentru a ajunge în nordul regiunii Azov. 

,,Trebuie să realizăm că inamicul luptă până la moarte și nu se dă bătut. Ei sunt conștienți de faptul că de la actuala "Linie Surovikin" până la Istmul Perekop nu mai există fortificații. Prin urmare, luptele aprige vor continua'', a spus expertul militar.

Colonelul ucrainean a fost întrebat dacă există riscul ca forţele ruse de ocupaţie să poată recâștiga anumite teritorii pierdute?

,,Până în prezent, nu văd niciun semn că ar avea potențialul de a recâștiga ceva, de a pune stăpânire pe vreunul dintre teritoriile noastre în măsura și cu viteza cu care au făcut-o la începutul invaziei pe scară largă'', a precizat acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel