Chinezii au ajuns în sudul Rusiei cu bagaje, nu pe tancuri. Ion Petrescu: E o ocupație pașnică de facto

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Analistul militar Ion Petrescu, în cadrul emisiunii „Punctul militar” de la DefenseRomania, care a avut loc săptămâna trecută, a abordat relația dintre Federația Rusă și Republica Populară Chineză, o relație care nu de puține ori a fost, de-a lungul istoriei, îngăduitor spus, complicată.

Reputatul analist militar a făcut acest comentariul în contextul în care după summitul istoric dintre președintele american Joe Biden, liderul lumii libere și președintele rus Vladimir Putin, primul s-a întrebat retoric în cadrul conferinței de presă dacă „oare își dorește Rusia o graniță comună de mii de kilometri cu China, devenită cea mai mare armată din lume?

Biden, care a discutat aproximativ trei ore cu Vladimir Putin, a precizat în cadrul conferinței că nu crede că Kremlinul vrea să intre în logica unui nou Război Rece cu SUA. Liderul de la Casa Albă a amintit că Moscova are o graniță comună de mii de kilometri cu China, stat care se îndreaptă spre statutul de cea mai mare economie și cea mai mare armată din lume.

În opinia celui de-al 46-lea președinte american, tocmai acesta e motivul pentru care Rusia nu va intra într-un nou Război Rece cu SUA, decizie care ar lăsa „calea liberă” Chinei către obiectivele sale.

 

Aproape 1 milion și jumătate de chinezi se află în Federația Rusă. Ion Petrescu: E o ocupație pașnică de facto

 

Analizând prestația lui Biden, pe care o consideră un succes diplomatic, Ion Petrescu a amintit că Federația Rusă se confruntă în sudul vastei țări cu un număr uriaș de cetățeni chinezi care se află pe teritorii revendicate de regimul de la Beijing.

Sunt cetățeni pașnici, nu vorbim de o ocupație armată, ci de un program bine pus la punct de Beijing pentru a popula o regiune în care rușii nu mai reprezint o majoritate.

„Există o problemă în Federația Rusă. Și anume, faptul că în sudul Federației Ruse peste 1.400.000 de cetățeni chinezi pașnici, neînarmați, de mână cu nevestele și cu copiii, au trecut granița legal și lucrează într-o zonă pe care rușii au cam părăsit-o. E o ocupație pașnică de facto”, subliniază Ion Petrescu, în interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania.

„Dar ei sunt acolo trimiși în mod programatic de autoritățile de la Beijing pentru că e vorba de un teritoriu al Federației Ruse revendicat de Republica Populară Chineză”, a conchis acesta.

Analistul militar a reamintit că în timpul vizitei cancelarului german Angela Merkel la Beijing, vizită care a avut loc în septembrie 2019, acesteia i s-a oferit o hartă cu hotarele vechi ale Chinei din istoria sa milenară. 

 

Deși chinezii spun că au doar 300.000 de cetățeni pe teritoriul Federației Ruse, realitatea e alta

 

Cu privire la acești cetățeni chinezi aflați în sudul Federației Ruse e interesant de semnalat că numărul lor a fost readus în discuție în aprilie anul trecut în contextul pandemiei de COVID-19. Într-un moment în care întregul mapamond trăia momente de panică, au apărut zvonuri cu privire la expulzarea de către Federația Rusă de pe teritoriul ei a aproximativ 1.500.000 de chinezi aflați în sudul Rusiei. La vremea respectivă, în publicația Global Times, care aparține de guvernul de la Beijing, autoritățile chineze au respins acest număr, precizând că în Rusia trăiesc maximum 300.000 de chinezi.

Însă în pofida acestui narativ, într-o analiză a americanilor de la ABC News, în 2006, deci acum 15 ani, se vorbea încă din anii 2000 de faptul că „chinezii invadează Federația Rusă. Nu cu tancuri, ci cu bagajele în mână”.

Analiza menționată îl citează pe Alexnader Șaikin, la vremea respectivă responsabil de frontiera ruso-chineză, care spunea că aproximativ 1.5 milioane de peroane au intrat ilegal din China în Orientul Extrem rus doar în ultimele 18 luni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel