China reacționează la vizita președintelui Taiwanului în SUA, iar presa de stat avertizează voalat cu exerciții militare similare cu cele de anul trecut

Forţele aeriene ale Taiwanului
Forţele aeriene ale Taiwanului

Președintele Taiwanului a ajuns aseară la New York, prima oprire a unui turneu care va cuprinde Guatemala și Belize.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sosit ieri seară la New York, prima oprire a unui turneu care o va duce în următoarele zile în Guatemala și Belize, două țări din America Centrală care au relații diplomatice oficiale cu Taipei.

Cu toate acestea, atenția observatorilor este concentrată pe călătoria de întoarcere, când Tsai ar trebui să se oprească din nou în Statele Unite, la Los Angeles acolo unde îl va întâlni pe președintele Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy, scrie Reuters.

China a făcut deja cunoscut că va considera întrevederea un afront, precum  a fost și scurta vizită de la Taipei făcută în august 2022 de predecesorul lui McCarthy, Nancy Pelosi.

Dacă ieri oficialii chinezi s-au limitat la a promite „contramăsuri hotărâte” ca răspuns la orice „act provocator”, în ultimele ore China a ridicat ștacheta și nivelul amenințării.

Responsabilul cu afaceri al ambasadei Chinei la Washington, Xu Xueyuan, a declarat că întâlnirea dintre McCarthy și Tsai ar putea declanșa „o confruntare foarte, foarte, foarte serioasă” între China și Statele Unite.

Mai presus de toate, ziarul „Global Times” , organul de presă al Partidului Comunist Chinez, a acuzat-o pe Tsai Ing-wen că dorește „să vândă Taiwanul Statelor Unite” și a anunțat că liderul din Taipei va găsi „o situație dificilă” la întoarcerea ei pe insulă, programată pentru 7 aprilie.

Declarațiile sugerează o replicare a exercițiilor militare la scară mare, desfășurate de China timp de o săptămână după vizita lui Pelosi, în august anul trecut.

Manevrele aeriene, maritime și de rachete din 2022 au insistat asupra a șase zone din jurul Taiwanului și au dat un mesaj clar către conducerea de la Taipei: China este capabilă să întrerupă conexiunile aeriene și navale dintre insulă și restul lumii.

Exact asta s-ar putea întâmpla și când Tsai Ing-wen se va întoarce din America. Dacă Beijingul organizează exerciții militare și mai ample decât cele desfășurate în august 2022, președintele taiwanez ar putea fi pus chiar în poziția să nu se poată întoarce în siguranță în Taipei.

Este un scenariu care, după toate probabilitățile, este deja studiat de liderii militari din SUA și Taiwan și care ar ridica semnificativ nivelul de risc al unei ciocniri în strâmtoare.

Pentru a evita incidente care pot să provoace o confruntare militară directă în zonă, președinții Statelor Unite și Chinei, au decis în noiembrie anul trecut, cu ocazia întâlnirii lor de pe marginea G20 de la Bali, să deschidă o linie directă de comunicare între guvernele lor și liderii militari.

Totuși, de atunci, relațiile dintre cele două superputeri s-au înrăutățit și mai mult, odată cu incidentul balonului spion chinez pe cerul SUA în februarie anul trecut, care l-a determinat pe secretarul de stat Antony blinken să anuleze prima sa vizită la Beijing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel