China a surclasat Rusia pe piața de armament. Până în 2049 vizează primul loc, deținut de SUA

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din China
Sursă foto: Ministerul Apărării din China

Potrivit statisticilor întocmite de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) în decembrie 2020, China a surclasat Rusia în competiția statelor mari producătoare de armament, ocupând locul doi după Statele Unite. 

Analiza SIPRI arată că patru companii chineze de apărare s-au numărat printre cei mai mari 25 de producători mondiali de armament în 2019, dintre care trei s-au situat în top 10, reprezentând 16% din vânzările totale, iar profiturile au depășit 56,7 miliarde de dolari.

Rusia și-a pierdut poziția, având doar două companii de apărare care au reușit să intre în top 25 și obținând un profit de (doar) 13,9 miliarde de dolari.

 

Programele de modernizare ale Chinei au jucat un rol esențial

 

Încercând să explice dezvoltarea semnificativă a producătorilor de armament din China și creșterea vânzărilor de armament, SIPRI a remarcat rolul esențial jucat de programele militare de modernizare a Armatei Populare de Eliberare (PLA), implementate de guvernul chinez.

De asemenea, complexul militar-industrial al Chinei a depus eforturi pentru a reduce rapid decalajul de tehnologie militară, cel puțin față de Rusia, bazându-se tot mai mult pe propriile sale dezvoltări și renunțând la cele rusești.

Un foarte bun exemplu este reprezentat de dezvoltarea propriului motor cu reacție pentru avioanele de vânătoare de generația a cincea J-20, care va permite „abandonarea completă” a motoarelor rusești.

“Constructorii de aeronave din țară au descoperit că WS-10C, o versiune modificată a motorului WS-10, este la fel de bun ca și motoarele AL-31F din Rusia”, se precizează într-un articol publicat de South China Morning Post.

În același timp, potrivit experților militari, China a depășit Rusia în crearea dronelor de atac, a unor tipuri de nave de luptă și, posibil, chiar a armelor hipersonice. Beijingul produce armament nou foarte repede, furnizând o nouă generație de tehnică la fiecare zece ani. Toate acestea fac ca Rusia să rămână din ce în ce mai în urmă față de China, iar problema principală a Rusiei o reprezintă lipsa de investiții în proiecte noi de cercetare și dezvoltare.

Astfel, China, care în anii anteriori a importat majoritatea armelor sale din Rusia, a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de arme, privând astfel complexul militar-industrial rus de o bună parte din veniturile obținute din export.

CITEȘTEȘ ȘI: Rusia șantajează China: 'Su-35, dacă vreți motoare pentru J-20'. Beijingul renunță, dar visează la motoare precum cele de pe F-22

Comentariul autorului: Obiectivul declarat al PLA este de a deveni o armată „de talie mondială” până la sfârșitul anului 2049. Acesta a fost anunțat pentru prima dată de secretarul general Xi Jinping în 2017 și, deși nu au fost oferite clarificări referitoare la ce înțelege Beijingul prin această expresie, este foarte probabil că China va căuta să dezvolte până la mijlocul secolului o armată egală sau, în unele cazuri, superioară celei a SUA sau a oricărei alte mari puteri pe care China o consideră o amenințare.

Într-adevăr, așa cum se arată în raportul privind China, pe care Departamentul Apărării l-a înaintat Congresului american în decembrie 2020, aceasta are o putere  militară aflată în creștere vizibilă și constantă, situându-se deja înaintea Statelor Unite în cel puțin două domenii militare.

Primul domeniu este cel al mijloacelor navale, China având cea mai mare flotă din lume cu aproximativ 350 de nave și submarine, dintre care peste 130 de nave grele de suprafață. În comparație, flota marinei SUA era de aproximativ 293 de nave la începutul anului 2020.

Celălalt domeniu îl reprezintă rachete balistice și de croazieră cu bazare terestră. China are peste 1.250 de rachete balistice și de croazieră cu bazare terestră cu raze de acțiune între 500 și 5.500 km, în timp ce SUA susțin că dețin doar rachete balistice cu bazare terestră cu bătaia cuprinsă între 70 și 300 km. (Trebuie spus că Tratatul INF, în care China nu a fost parte, interzicea dezvoltarea sistemelor de rachete cu rază mică și intermediară, respectiv între 500 și 5.500 km. Din august 2019, cele două părți semnatare, Rusia și SUA, au încetat respectarea acordului.)

Un alt domeniu în care americanii consideră că China i-ar putea surclasa, este cel al sistemului integrat de apărare antiaeriană și antirachetă. Acest aspect este însă discutabil, ținând cont că, deși utilizează și componente autohtone, apărarea antiaeriană și antirachetă a Chinei încă se bazează în mare parte pe sistemele rusești  S-400 și S-300 construite în Rusia.

CITEȘTE ȘI: China a dat în premieră undă verde Gărzii de Coastă să tragă asupra navelor străine

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel