Rusia șantajează China: 'Su-35, dacă vreți motoare pentru J-20'. Beijingul renunță, dar visează la motoare precum cele de pe F-22

Tudor Curtifan / 08 ian 2021 / 18:54

China va renunța la motoarele rusești pentru avioanele J-20, considerate de Beijing de generația a V-a și răspunsul regimului împotriva F-35 și F-22.

Astfel, potrivit South China Morning Post, China va renunța la motoarele rusești AF-31F pentru J-20. Motivul? Rușii se pare că i-ar fi șantajat pe chinezi. 

Cel puțin asta sugerează un oficial din domeniul militar chinez care, sub protecția anonimatului, precizează că Federația Rusă a solicitat Chinei să achiziționeze mai multe avioane Su-35 în schimbul tranzacției motoarelor rusești AF-31F.

Știm că principala problemă cu care se confruntă J-20 este la motor. Inițial noile avioane ar fi trebuit să fie echipate cu motoare speciale W-15, dar, în timpul unui test în 2015 motorul a explodat, fără însă să producă victime. Se pare că motorul nu a putut face față temperaturilor ridicate și manevrabilității. 

Acum, sursa citată precizează că Beijingul a găsit o soluție și au dezvoltat motoare WS-10C, o versiune modificată a motorului chinez WS-10.

 

Chinezii sunt dezamăgiți de Su-35 și spun că J-16 este superior

 

„În acest moment este exclus să ne mai bazăm pe motoarele rusești. Asta deoarece Rusia a solicitat Chinei să achiziționeze mai multe avioane de vânătoare Su-35 în schimbul motoarelor AL-31F”, a precizat liderul militar chinez, sub protecția anonimatului.

Iar China refuză să facă acest lucru. Știm că Beijingul a achiziționat 24 de aeronave Su-35 din Rusia în schimbul a 2.5 miliarde de dolari. 

Oficialul chinez a continuat și a precizat că țara sa nu mai dorește achiziționarea acestor aeronave întrucât cu excepția autonomiei, a radarului, a sistemelor de navigație și a unor elemente electronice, Su-35 sunt inferioare aeronavelor chinezești J-16.

China nu renunță însă. Același oficial a mai precizat sub protecția anonimatului că inginerii chinezi lucrează intens pentru a dezvolta motorul WS-10C la standarde care să atingă capacitatea motoarelor Pratt & Whitney F119 cu care sunt echipate avioanele americane F-22. Rămâne însă de văzut acest lucru.

Cert e că, potrivit sursei citate, primele aeronave J-20 care vor fi fabricate vor deține tot motoare rusești AF-31F, asta deoarece testarea motoarelor chinezești va dura cel puțin un an.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy