Rusia șantajează China: 'Su-35, dacă vreți motoare pentru J-20'. Beijingul renunță, dar visează la motoare precum cele de pe F-22

Tudor Curtifan |
Data publicării:

China va renunța la motoarele rusești pentru avioanele J-20, considerate de Beijing de generația a V-a și răspunsul regimului împotriva F-35 și F-22.

Astfel, potrivit South China Morning Post, China va renunța la motoarele rusești AF-31F pentru J-20. Motivul? Rușii se pare că i-ar fi șantajat pe chinezi. 

Cel puțin asta sugerează un oficial din domeniul militar chinez care, sub protecția anonimatului, precizează că Federația Rusă a solicitat Chinei să achiziționeze mai multe avioane Su-35 în schimbul tranzacției motoarelor rusești AF-31F.

Știm că principala problemă cu care se confruntă J-20 este la motor. Inițial noile avioane ar fi trebuit să fie echipate cu motoare speciale W-15, dar, în timpul unui test în 2015 motorul a explodat, fără însă să producă victime. Se pare că motorul nu a putut face față temperaturilor ridicate și manevrabilității. 

Acum, sursa citată precizează că Beijingul a găsit o soluție și au dezvoltat motoare WS-10C, o versiune modificată a motorului chinez WS-10.

 

Chinezii sunt dezamăgiți de Su-35 și spun că J-16 este superior

 

„În acest moment este exclus să ne mai bazăm pe motoarele rusești. Asta deoarece Rusia a solicitat Chinei să achiziționeze mai multe avioane de vânătoare Su-35 în schimbul motoarelor AL-31F”, a precizat liderul militar chinez, sub protecția anonimatului.

Iar China refuză să facă acest lucru. Știm că Beijingul a achiziționat 24 de aeronave Su-35 din Rusia în schimbul a 2.5 miliarde de dolari. 

Oficialul chinez a continuat și a precizat că țara sa nu mai dorește achiziționarea acestor aeronave întrucât cu excepția autonomiei, a radarului, a sistemelor de navigație și a unor elemente electronice, Su-35 sunt inferioare aeronavelor chinezești J-16.

China nu renunță însă. Același oficial a mai precizat sub protecția anonimatului că inginerii chinezi lucrează intens pentru a dezvolta motorul WS-10C la standarde care să atingă capacitatea motoarelor Pratt & Whitney F119 cu care sunt echipate avioanele americane F-22. Rămâne însă de văzut acest lucru.

Cert e că, potrivit sursei citate, primele aeronave J-20 care vor fi fabricate vor deține tot motoare rusești AF-31F, asta deoarece testarea motoarelor chinezești va dura cel puțin un an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel