Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an

Eduard Pascu |
Data publicării:

Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, iar România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman.

"Din bugetul pe care îl va gestiona Centrul (Cyber de la Bucureşti, n.r.) 50% din fonduri vor putea fi accesate direct pe proiecte şi 50% vor fi destinate tocmai acestor centre naţionale de coordonare, care vor trebui create sau există deja şi atunci vor fi desemnate de către fiecare ţară. În sensul acesta, în România, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este gata să devină coordonator naţional pe securitate cibernetică şi aici avem în vedere şi faptul că din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ultimele informaţii, o treime va trebui alocată exact securităţii cibernetice. Încă nu am vorbit cu premierul, pentru că e o informaţie din ultimele zile, nu m-am întâlnit cu premierul. Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an. Aici ar trebui să avem un punct de vedere comun cu domnul ministru Nazare (ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, n.r.)", a afirmat Teleman, transmite Agerpres.

Oficialul a precizat, totodată, că înfiinţarea unui Centru Cyber în România va contribui la suveranitatea digitală pe care o ţinteşte Uniunea Europeană (UE).

"Nevoia de un Centru Cyber European este vitală pentru suveranitatea digitală pe care Uniunea Europeană o urmăreşte. În economia digitală datele sunt sângele care circulă şi în privinţa asta, vedem că, în ultimii ani, aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari. Mă uitam la un studiu pe acest subiect şi vedeam că 90% din cetăţenii europeni vor acces la datele lot medicale şi o mare parte dintre ei, 80%, le-ar partaja dacă ar avea încredere în siguranţa datelor şi în confidenţialitatea lor. Aşadar, nevoia de încredere şi de excelenţă e evidentă şi de aici nevoia unui Centru European. Centrul, aşa cum a fost gândit, ştim bine că va veghea asupra întregului lanţ valoric de la partea de cercetare până la activităţile de implementare şi partea de adoptare pe scară largă a tehnologiilor care sunt de securitatea cibernetică", a subliniat ministrul de resort.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber. Rezultatul obţinut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice "intense" în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre, a explicat sursa citată.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Centrul Cyber va reprezenta "o structură cheie" în contextul eforturilor de la nivelul UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, entitatea va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa.

Publicaţia Comunic@ţii Mobile organizează, vineri, o conferinţă online pe tema găzduirii de România a Centrului Cyber al Uniunii Europene - European Cybersecurity Competence Centre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel