Presa ucraineană despre Centrul European de Instruire F-16 din România: Pregătirea piloților ucraineni ar trebui să înceapă la începutul anului viitor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie 2023, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești. Sursa Foto:MApN.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie 2023, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești. Sursa Foto:MApN.

În România, a fost înființat un centru regional de pregătire a piloților pe avioane de luptă F-16. Se preconizează că pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România va dura cel puțin șase luni. Centrul a fost inaugurat oficial la 13 noiembrie 2023, cu scopul de a asigura pregătirea piloților pe avioane F-16. Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, și omologul din Regatul Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, au inaugurat luni, 13 noiembrie, Centrul European de Instruire F-16 din România, care va funcționa în Baza Aeriană 86 Fetești.

Centrul European de Instruire a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea competențelor atât pentru piloții români, cât și pentru cei ucraineni.

Centrul este situat la Baza Aeriană Fetești, la 150 de kilometri est de București. Acesta a fost creat în cooperare cu alți aliați din cadrul NATO și cu Lockheed Martin, care este producătorul acestor avioane de luptă americane. Centrul corespunde cerințelor de pregătire a piloților NATO.

Lockheed Martin a pus la dispoziție instructori și personal tehnic pentru acest centru. În octombrie, s-a aflat că piloții ucraineni vor face parte din "primul val" de pregătire a F-16 la un nou centru de pregătire din România.

Ca parte a "coaliției aviatice", Olanda pune la dispoziție avioanele sale pentru instruirea ucrainenilor. Primele trei avioane de luptă olandeze F-16AM au sosit în România la 7 noiembrie.

Acest proiect, primul la nivel european, reprezintă o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România, a spus ministrul român al Apărării, potrivit MApN.

În același timp, ministrul Tîlvăr a evidențiat că Centrul din Baza Aeriană 86 își  propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.

„Am semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali.  În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr, la ceremonia de inaugurare.

Ulterior, s-a aflat că Regatul Țărilor de Jos a planificat să crească numărul de avioane de luptă F-16 în România pentru a accelera și a crește intensitatea antrenamentelor pentru piloții ucraineni.

Până la sfârșitul anului, ar urma să fie desfăşurate până la 18 avioane de luptă F-16 la baza aeriană din România. Creșterea numărului acestor aeronave ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra calității și vitezei de pregătire a piloților ucraineni, susţine publicaţia ucraineană Militarnyi.

Cât timp se află în România, avioanele F-16 vor rămâne în proprietatea Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Inițial, avioanele de vânătoare vor fi folosite pentru antrenarea instructorilor ucraineni și români care urmează să participe la un curs de perfecționare. Ulterior, piloții vor fi implicați în exerciții de recalificare.

Potrivit șefului Apărării Forțelor Armate Olandeze, generalul Onno Eichelsheim, pregătirea piloților ucraineni va începe la începutul anului viitor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel