Ce ne aduce 2022: Româna - prima care va deține cel mai modern sistem Patriot, avioane F-16 și producția de Piranha V în țară

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Anul 2022 va aduce Armatei României noi sisteme de tehnică militară ultramodernă în baza contractelor de înzestrare aflate în derulare. Sunt însă și alte programe pentru care 2022 va fi o piatră de hotar. Vom vedea dacă în sens pozitiv sau negativ.

În 2021 România a primit primele sisteme HIMARS, precum și Patriot. România devine astfel prima țară din Europa Centrală și de Est care va opera atât sisteme Patriot, cât și HIMARS. 

Un alt moment important al anului trecut a fost semnarea contractului pentru programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”. România va achiziționa instalații mobile de lansare rachete anti-navă moderne Naval Strike Missile (NSM), așa-zisele baterii de coastă.

 

Patriot, în cea mai modernă versiune. România, prima țară din lume care va deține astfel un astfel de sistem

 

1. Patriot Ro... (patriot_romania_76101000.jpg)

Patriot România, foto: Forțele Aeriene Române

 

În 2022 România va primi următorul sistem de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies. Acesta va veni în cea mai nouă versiune, fapt care va face din țara noastră primul stat ce va opera configurația respectivă.

La începutul anului 2021, după ce Forțele Armate ale SUA au desfășurat o evaluare critică a design-ului sistemului de apărare antiaerian și anti-rachetă, compania a primit undă verde pentru a face o serie de modernizări semnificative. ”Succesul acestei evaluări ne permite să accelerăm producția celor mai noi variante ale unităților de foc”, a spus Patrick Griffin, senior program manager la Raytheon Missiles & Defense pentru programul Patriot România. ”Este un pas hotărâtor în a crește și mai mult capabilitatea acestei soluții de apărare la nivel global”, preciza gigantul Raytheon în primăvara acestui an.

România a achiziționat șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

 

În 2022 începe producția transportoarelor Piranha V în România

 

2. David Muni... (umb-piranha-v-david-muniz-piranha-v-romania_05780200.jpg)

David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, în vizită la Uzina Mecanică București unde i s-au prezentat transportoarele blindate Piranha V. Sursă foto: Ambasada Statelor Unite ale Americii în România

 

În 2017 a fost inițiat programul „Transportor blindat pentru trupe 8x8”. România a achiziționat 227 de transportoare blindate de tip Piranha V de la General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.

La finalul anul trecut, cu prilejul Zilei Naționale a României, MApN anunțat: „Recepţia calitativă a unui nou lot format din 32 de transportoare blindate PIRANHA V s-a finalizat în data de 26 octombrie a acestui an (n.a. - 2021), produsele fiind supuse la verificări prin tragere în poligoane aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, atât în scenarii statice, cât şi în scenarii dinamice, verificări referitoare la mobilitate şi capacitate de trecere, precum şi verificări ale sistemului de comunicaţii şi informatică”,

Potrivit informațiilor DefenseRomania în 2022 se trece la următoarea etapă a programului, urmând să fie semnat contractul subsecvent pentru începerea producției de Piranha V în țară.

CITEȘTE ȘI: Programul Piranha V e în impas. Există inclusiv riscul ca transportoarele să nu fie construite în România

 

Anul acesta ajung și primele F-16 norvegiene, programul de înzestrare care a ținut capul de afiș al finalului de 2021

 

3. F-16 norve... (f-16-norvegia_42350100.jpg)

F-16 norvegian, sursă foto: @official Forsvaret - Forțele armate norvegiene

 

Fără îndoială că demararea procedurilor de achiziționare a 32 de aeronave F-16 Fighting Falcon din Norvegia a fost subiectul momentului în domeniul apărării la finalul lui 2021.

România a achiziționat 32 de aeronave F-16 la un preț excelent. Întregul pachet se ridică la aproximativ 454 milioane de euro iar din această sumă aeronavele vor costa 354 de milioane de euro. În comparație prima escadrilă a costat peste 900 de milioane de euro, 17 aeronave achiziționate din Portugalia. În plus, F-urile norvegiene sunt în configurație M6.5.2, configurație superioară primei escadrile.

Desigur criticile vizează în special faptul că aeronavele norvegiene au o vechime de aproximativ 40 de ani și resursa de zbor mult mai mică față de cele din Portugalia care nu au fost zburate cam 10 ani. În orice caz România va mai putea opera cele 32 de avioane încă 10 ani, achiziția fiind una de tranziție pentru generația a V-a.

Cert e că, potrivit generalului Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, primele aeronave F-16 din Norvegia vor ajunge în țara noastră în 2022.

CITEȘTE ȘI: F-16 norvegiene ajung în România în 2022. Din 2024 vor fi în sfârșit scoase din serviciul de luptă MiG-21 LanceR

 

Alte momente importante așteptate în 2022. Un an în care pentru corvete va fi o adevărată piatră de hotar

 

4. Corveta Go... (corveta_gowind_93005300.jpg)

Corveta Gowind 2500, sursă foto: Naval Group

 

Anul acesta va fi unul important și pentru alte programe. În primul rând avem controversatul contract al corvetelor unde ne așteptăm ca taurul să fie luat de coarne în perioada imediat următoare. Cineva va trebui să tranșeze problema, chiar și cu o soluție radicală deoarece intrăm deja în al treilea an de la momentul în care a fost desemnat câștigătorul iar contradicțiile privind prețul final și semnele de întrebare privind capacitatea ca navele să fie construite în România sunt tot mai mari.

Pe de altă parte tot anul acesta ne așteptăm să avansăm în anumite programe foarte importante. Unde, bineînțeles, toată lumea speră ca lucrurile să meargă conform calendarului și să nu apară probleme. Anul acesta va fi demarată etapa I a programului de înzestrare cu „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” (ATBTU). România urmează să achiziționeze, într-un prim contract 1.059 de vehicule blindate 4x4.

Nu în ultimul rând, în 2022 așteptăm să fie finalizat și programul de UAV-uri. Asta în contextul în care vom dispune de trei escadrile de F-16, înzestrarea cu drone devine esențială și ar trebui să fie o prioritate. Programul a avansat deja în următoarea etapă la finalul anului trecut.

CITEȘTE ȘI: Drone pentru Armata României | Doar Elibt cu Hermes 450 a trecut în următoarea etapă a programului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel