Caz Khashoggi. Arabia Saudită, decizie privind ancheta internațională cerută de Turcia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul saudit al afacerilor externe, Adel al-Jubeir, a declarat joi că ţara sa va refuza o anchetă internaţională, aşa cum cere Ankara, privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis la 2 octombrie în consulatul regatului din Istanbul, relatează AFP şi Reuters. 

"Este un lucru pe care îl resping", a spus al-Jubeir într-o conferinţă de presă la Riad, reamintind că regatul saudit dispune de un organism de anchetă. 

Miercuri, şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a declarat că este "indispensabilă" deschiderea unei anchete internaţionale privind asasinarea jurnalistului de către agenţi saudiţi veniţi la Istanbul. 

Joi, parchetul din Arabia Saudită a anunţat că 11 suspecţi saudiţi au fost deferiţi justiţiei şi a cerut pedeapsa cu moartea împotriva a cinci responsabili ai regatului puşi sub acuzare în cazul uciderii lui Jamal Khashoggi, precizând că jurnalistul saudit a fost sedat şi dezmembrat în cadrul consulatului ţării sale din Istanbul. 

Rămăşiţele editorialistului - în vârstă de 59 de ani la momentul faptelor - au fost apoi predate unui agent din afara consulatului, potrivit procurorului general-adjunct Shaalan al-Shaalan, care este şi purtătorul de cuvânt al parchetului saudit. 

Parchetul general a susţinut că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aflat de asasinarea jurnalistului abia după comiterea faptei, prin intermediul ''rapoartelor false'' prezentate de agenţii responsabili cu operaţiunea şi ''al mijloacelor de comunicare''. 

Purtătorul de cuvânt al parchetului a mai spus că un fost director-adjunct al serviciului de informaţii al regatului, generalul Ahmed al-Assiri, este cel care a plănuit uciderea jurnalistului. 

Tot joi, ministrul saudit al afacerilor externe a reiterat la rândul său că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman "nu are absolut nimic de-a a face" cu uciderea jurnalistului. 

"Cazul este în prezent în justiţie şi este gestionat de sistemul judiciar din Arabia Saudită", a mai spus şeful diplomaţiei de la Riad. 

Bineînţeles, "există în continuare un mister şi sperăm că fraţii noştri din Turcia" vor ajuta Arabia Saudită să disipeze zonele de umbră rămase, a adăugat el, în contextul în care rămăşiţele corpului jurnalistului, care a fost dezmembrat, sunt în continuare de negăsit. 

Al-Jubeir a deplâns de asemenea continuarea unei "campanii violente în media din Turcia şi Qatar" împotriva regatului saudit. "Este regretabil că există tentative de a politiza această chestiune", a spus el. 

Întrebat despre posibile sancţiuni internaţionale ca răspuns la acest caz, Adel al-Jubeir a declarat presei că există o diferenţă între a sancţiona persoane individuale şi a trage la răspundere guvernul saudit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel