SUA încă ezită, dar ar putea trimite ATACMS. Rachetele pot schimba cursul războiului din Ucraina însă cu o condiție controversată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact
Lansatoare M270 și HIMARS, capabile să loveacă cu rachete GLSDB de ultimă generație și ATACMS. Foto: YouTube @EngineerReact

Administrația Biden analizează care sunt opțiunile pentru trimiterea rachetelor ATACMS în Ucraina.

New York Times face referire la propriile sale surse printre oficialii americani și europeni. Discuțiile de la Casa Albă analizează acum oportunitatea de furniza Ucrainei și rachete ATACMS, cu rază de acțiune de 300 de km.

 

Problema americanilor: numărul prea mic de ATACMS

 

Doi oficiali americani și unul european au vorbit despre dezbaterea din spatele ușilor închise din rândul administrației Biden privind trimiterea (în Ucraina – n.r.) mai multor rachete ghidate, lansate de la sol, care sunt rezervate pentru a răspunde altor amenințări de securitate.

Oficialii americani au avertizat că arsenalul de ATACMS din depozitele Armatei SUA este relativ mic, iar rachetele erau destinate altor planuri militare ale Pentagonului, inclusiv cele care privesc Peninsula Coreeană, scrie publicația.

Limitările par a fi recunoscute, indirect, și de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, care a declarat că SUA nu au transferat încă rachete ATACMS din motive obiective: „Cunosc câteva motive pentru care SUA nu au luat încă această decizie. Sunt destul de obiective. Colaborăm, dar SUA oricum au decis să ne furnizeze alte tipuri de arme (muniții cu dispersie n.r.). Au luat decizii foarte dificile”, a spus Kuleba.

 

ATACMS cu muniție cu dispersie? Astfel de muniție rămâne un subiect controversat

Rachetă ATACMS cu rază de 300 kilometri, lansată de HIMARS

Totuși, dacă americani vor lua decizia de a trimite astfel de rachete, soluția cea mai utilă pentru ucraineni, în contraofensiva care se desfășoară mai lent decât anticipaseră, sunt rachetele ATACMS echipate cu focoase ce conțin muniție cu dispersie.

Subiectul transferării muniției cu dispersie în Ucraina rămâne controversat, existând state aliate care se opun acestui tip de muniție.

Însă publicația Unian îl citează pe Oleg Katkov, de la publicația Defense Express, care explică faptul că muniția cu dispersie este o soluție ideală pentru a lovi ținte precum o bază aeriană sau un heliport avansat. În acest caz, dacă racheta ajunge la țintă și se „deschide”, aceste muniții cu dispersie sunt împrăștiate pe întreaga zonă vizată.

„Cu câteva ATACMS, este posibil să acoperi o bază aeriană destul de mare și poți să fi sigur că avariezi mare parte din avioanele și elicopterele de acolo, pentru a le scoate din funcțiune. Un ATACMS cu un focos puternic exploziv este în mod obiectiv incapabil să asta. Pentru a îndeplini această sarcină, ar fi necesar să trimiți mai mult de 10 astfel de rachete”, este de părere Katkov.

Potrivit acestuia, dacă SUA va oferi ATACMS cu muniție cu fragmentație, numărul acestora va fi destul de limitat. „Nu vom vorbi despre sute” de rachete, opinează Katkov.

Citește și: Pentagonul: Munițiile cu dispersie vor fi trimise din cauza ritmului lent al contraofensivei Ucrainei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel