Capacităţi de producţie pentru fabricarea obuzierelor K9 în România? Florin Spătaru: Se fac evaluări în privinţa locaţiilor şi domeniilor în care putem să investim

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, pe linia de producție
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, pe linia de producție

La Ministerul Economiei a fost organizată, marţi, o conferinţă de presă, cu ocazia semnării unor contracte de finanţare prin schema de ajutor "Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale". În cadrul acestei conferinţe, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a vorbit şi despre companiile de stat din industria de apărare, dar şi despre memorandumul încheiat la începutul lunii februarie 2023 cu compania sud-coreeană Hanwha Defense, privind realizarea unui parteneriat în vederea construirii unei capacităţi de producţie pentru fabricarea obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.

 

Întrebat de ziarul BURSA despre faptul că statul român a alocat în ultimii trei ani 800 milioane lei pentru investiţiile necesare în companiile publice din industria naţională de apărare, dar proiectele respective nu sunt încă implementate, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a precizat următoarele: "În acest moment, companiile de stat din industria de apărare au nevoie de asigurarea unui cash-flow necesar pentru a se putea plăti TVA necesară pentru realizarea investiţiilor. Avem discuţii cu echipele manageriale şi, din informaţiile pe care le am, sunt licitaţii care sunt în curs de derulare, deci sunt companii care pot implementa aceste proiecte''.

Florin Spătaru sustine ca ,,este important ca toţi banii pe care noi, Ministerul Economiei, i-am asigurat pentru investiţii să se regăsească cât mai rapid în echipamente noi în aceste companii. Un proces de achiziţie şi de implementare a unui proiect investiţional durează din estimările noastre între 8 şi 12 luni. (...) Eu nu vreau să comentez situaţia în care acele companii erau înainte de 2021''.

 

Timpul de implementare a proiectelor investiţionale în industria de apărare a crescut din cauza analizei minuţioase a acestora

 

,,Vreau să clarificăm câţi bani avem pentru investiţii în industria de apărare. Din bugetele anterioare anului 2021 erau aproape 190 milioane lei, 400 milioane lei au fost alocaţi în cursul anului 2022 şi în 2023 avem încă 200 milioane lei. Aceşti bani pe care Ministerul Economiei i-a asigurat sunt incomparabil, mult mai mulţi decât au avut companiile din industria de apărare în ultimii 20 de ani", a precizat Florin Spătaru.

,,Am creat la nivelul Romarm un centru de cercetare-dezvoltare-inovare care este implicat în mod direct în definirea acestor linii de producţie pentru a utiliza toate cunoştinţele pe care le avem la nivel naţional şi pentru a nu greşi. Am avut echipamente care au fost cumpărate în urmă cu peste 20 de ani şi care nu funcţionau sau nu funcţionează. Am asigurat în astfel de cazuri bani suplimentari pentru ca liniile respective să poată să producă aşa cum trebuie", a declarat Spătaru.

 

Capacităţi de producţie pentru fabricarea obuzierelor K9 în România?

 

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a fost intrebat si despre memorandumul încheiat la începutul lunii februarie 2023 cu compania sud-coreeană Hanwha Defense, privind realizarea unui parteneriat în vederea construirii unei capacităţi de producţie pentru fabricarea obuzierelor autopropulsate K9.

Potrivit ministrului, in acest moment în baza memorandumurilor încheiate cu partenerii din Coreea de Sud, se fac evaluări în privinţa locaţiilor, a echipamentelor şi domeniilor în care putem să investim, dar aceste investiţii trebuie să aibă la bază interesul Ministerului Apărării Naţionale de a realiza achiziţii de produse ce vor fi făcute la noi în ţară''.

,,Avem discuţii în continuare cu MApN privind construcţia obuzierelor autopropulsate K9, dar procesul decizional la MApN durează. Mă voi întâlni cu domnul ministru şi vom vedea care este stadiul evaluărilor efectuate", a concluzionat Florin Spătaru.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, o amplă delegație politică a României, condusă chiar de premier și din care au făcut parte miniștrii Apărării și Economiei, a efectuat o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost pe agenda decidenților politici români, lucru semnalat atunci și de DefenseRomania.

România urmărește să dezvolte colaborarea în domeniul apărării cu Coreea de Sud, nu doar în ceea ce privește pulberea și explozibilul, dar și achiziții majore precum obuziere K9 Thunder, mașini de luptă ale infanteriei și, surpriză, lansatoare  K239 Chunmoo, omologul sud-coreean al HIMARS american.

La începutul lunii februarie s-a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozivilor.

Rămâne de văzut cum se vor concretiza aceste programe de achiziție și dacă România va reuși să implice într-o anumită formă în aceste achiziții și industria de apărare. 

Polonia a optat înaintea României pentru obuziere K9 Thunder. Acordul semnat cu Coreea de Sud prevede 648 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, primele 24 de astfel de obuziere fiind deja produse de sud-coreeni și livrate Poloniei.

În ceea ce privește achiziționarea de К9, acest contract cu Hanwha Defense acoperă intervalul de timp dintre 2022 și 2026, pentru care ar trebui să fie alocate 212 K9 Thunder ACS (în versiunea K9A1). Valoarea tranzacției este de 2,4 miliarde de dolari.

Obuzierul autopropulsat K9 Thunder, produs de compania Hanhwa Defense, este echipat cu un tun de 155 mm care poate trage proiectile la o distanţă de aproximativ 40 km. Şasiul  acestui obuzier se află şi la baza obuzierului polonez Krab - produs de compania Huta Stalowa Wola.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel