Calcul nemțesc: Berlinul va cumpăra două sisteme IRIS-T pentru fiecare complex antiaerian livrat Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania intenționează să achiziționeze nu mai puțin de 8 unități de apărare antiaeriană IRIS-T pentru armata sa, după ce a promis Kievului că îi va livra 4 astfel de sisteme.

Germania intenţionează să achiziţioneze opt sisteme de apărare aeriană IRIS-T pentru armata sa, potrivit unui document consultat miercuri de agenția Reuters, citată de Agerpres, cu referire la un sistem sol-aer cu rază medie pe care Berlinul l-a cumpărat pentru a-l dona Ucrainei, dar pe care încă nu l-a achiziţionat pentru propriile sale forţe armate.

Documentul Ministerului Apărării german, datat 25 ianuarie, arată că aceasta este una dintre achiziţiile prevăzute a fi aprobate de parlamentul german în al doilea trimestru din 2023.

În luna octombrie a anului trecut, Ucraina a primit primul din cele patru sisteme IRIS-T pe care Berlinul le-a promis Ucrainei pentru a o ajuta să-şi protejeze oraşele de atacurile ruse cu rachete şi drone.

Următoarele 3 sisteme IRIS-T este de așteptat să fie trimise în Ucraina anul acesta, întâîrzierile fiind cauzate de capacitatea scăzută de producție a industriei germane de apărare, arată Rafael Loss, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

„Unele dintre sistemele pe care Ucraina le va primi de la Germania sunt deturnate de la o comandă pe care Egiptul a plasat-o”, a spus el.

Costul unui sistem IRIS-T este estimat la 140-150 de milioane de euro.

 

IRIS-T nu a a ajuns încă în dotarea Bundeswehr

 

Foto: IRIS-T / Diehl Defence

Forţele armate germane nu au deocamdată în dotare sisteme IRIS-T, care sunt realizate de producătorul de arme german Diehl Defence şi sunt considerate printre cele mai avansate din lume.

Testele finale au fost efectuate abia la sfârșitul anului 2021, iar armata germană, Bundeswehr, nu a cumpărat încă niciunul. Versiunile mai vechi ale sistemului au fost cumpărate anterior de Suedia și Norvegia, scrie DW.

Rachetele lansate de sistemul IRIS-T pot lovi avioane de vânătoare, elicoptere, drone sau rachete de croazieră aflate la o distanţă de cel mult 40 de kilometri.

Fiecare sistem cuprinde trei vehicule: un lansator de rachete, un radar și un radar de control al focului, cu logistică și suport integrat. Rachetele, care folosesc spectrul infraroșu pentru a identifica ținte, se spune că au o rază de acțiune de 40 de kilometri și o altitudine maximă de 20 de kilometri și sunt echipate cu un radar cu o rază de acțiune de 250 de kilometri. 

Potrivit Diehl, sistemul IRIS-T este cel mai eficient ca parte dintr-un modul complementar de apărare, așa-numita „apărare antiaeriană stratificată”, în combinație, de exemplu, cu sistemul de apărare antirachetă Patriot PAC-3, care are o altitudine maximă mai mare și o distanță mai mare de lovire.

Tot în al doilea trimestru, Ministerul Apărării va prezenta parlamentului propuneri pentru înlocuirea obuzierelor şi a muniţiei aferente de 155 mm care au fost livrate Ucrainei din stocurile armatei germane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel