Vechile F-16 ale Belgiei nu sunt potrivite pentru Ucraina. Militarii recunosc: Nu am zbura nici noi în ele

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 belgian, alături de un bombardier B-52 al SUA. Foto: Forțele armate ale Belgiei
Un F-16 belgian, alături de un bombardier B-52 al SUA. Foto: Forțele armate ale Belgiei

Armata belgiană a spus că avioanele de luptă în serviciul Bruxelles-ului sunt atât de uzate încât Ucraina nu le poate folosi în niciun fel.

Premierul belgian Alexander De Croo a indicat deja încă din februarie că Bruxelles-ul nu va furniza avioane de luptă Kievului. Aceeași informație a fost confirmată mai târziu, în luna mai, de ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, care a spus că avioanele belgiene F-16 se aflau „la sfârșitul ciclului lor de viață”, ceea ce ar împiedica livrările chiar dacă Statele Unite le-ar aproba.

O explicație mai detaliată vine de la locotenentul Frédéric Goetynck, într-un interviu pentru ziarul belgian De Standaard. Potrivit acestuia, avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene belgiene sunt într-o stare atât de proastă încât nici armata belgiană nu le-ar mai folosi.

„Nu înseamnă că nu vrem (să trimitem avioane de vânătoare în Ucraina n.r.), dar avioanele noastre sunt uzate, sunt pensionate. Aceste avioane au zburat deja atât de multe ore încât structura lor este pur și simplu uzată”, a declarat el pentru ziarul belgian Goetynck. „Nu poți trimite în Ucraina avioane pe care tu nu le-ai folosi”, a adăugat el.

„Belgia a trimis deja arme automate, vehicule blindate Lynx și peste 200 de camioane Volvo în Ucraina. În plus, am furnizat muniție, combustibil și echipament medical”, a spus Goetynck.

Pe lângă ajutorul militar, Belgia a aprobat cel mai recent pachet de sprijin pentru Ucraina în valoare de 24 de milioane de euro, în iunie. Chiar și așa, Bruxelles rămâne în urmă în ceea ce privește cheltuielile militare totale, mai ales în comparație cu ținta de cheltuieli NATO de 2% din PIB.

În timp ce Belgia a atins 1,18% din PIB în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare în 2022, un document NATO publicat recent arată că anul acesta va fi de 1,13% din PIB. Acest lucru plasează Belgia pe penultima, după Spania (1,26 la sută), dar înaintea Luxemburgului (0,72 la sută), scrie Euractiv.

F-16 pentru Ucraina

La mijlocul lunii august, Statele Unite au aprobat livrarea avioanelor de luptă multirol F-16 din Danemarca și Olanda către Ucraina. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken i-a informat pe omologii săi despre acest lucru într-o scrisoare. Norvegia a anunțat la rândul său că va contribui cu câteva aeronave F-16.

Dar Kievul nu va primi avioanele imediat, ci numai după finalizarea pregătirii piloților ucraineni. Potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat, se pare că pregătirea se va încheia abia la începutul anului viitor. Până la acest moment, s-a convenit în rândul ”coaliției F-16” că instrucția ucrainenilor pe F-16 va avea loc în Danemarca, Suedia, România, Grecia, SUA și Franța.

Citește și: Primele F-16 ajung în Ucraina, dar nu le vom vedea pe linia frontului. Avioanele vor avea un rol cheie într-o altă misiune majoră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel