Beijingul "scapă", pe surse, mesajul principal transmis Europei de ministrul chinez de externe: "Nu ne putem permite ca Rusia să piardă în Ucraina"

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024
Armata chineză, exerciții comune cu armata Belarusului, iulie 2024

Comentariile lui Wang vin într-un moment în care sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina slăbește. Marți, Departamentul Apărării al SUA a suspendat livrările către Ucraina de sisteme de armament cheie, posibil, chiar și rachete de apărare aeriană Patriot.

Declarațiile publice ale oficialului chinez nu pomenesc nimic despre o pozițonare atât de tranșantă în direcția susținerii agresiunii Rusiei din Ucraina.

Totuși, ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a declarat miercuri Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Kaja Kallas, că Beijingul nu își poate permite și nu dorește ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, de teamă că SUA și-ar putea îndrepta apoi atenția către Beijing, au relatat sursele South China Morning Post (SCMP), unul dintre canalele neoficiale ale propagandei chineze.

Sinceritatea presupusei mărturisiri a lui Wang i-a surprins pe oficialii UE, potrivit SCMP, cu sediul în Hong Kong.

China testează astfel limitele reacției Occidentului în raport cu implicarea Beijingului de partea Rusiei.

 

De ce îi folosește Chinei războiul din Ucraina

 

Aceste presupuse comentarii ale lui Wang sugerează că războiul Rusiei în Ucraina ar putea servi intereselor strategice ale Chinei, deoarece distrage atenția de la pregătirile tot mai intense ale Chinei pentru o posibilă invazie a Taiwanului.

China a fost acuzată de țările occidentale că este principalul aliat al Rusiei încă de la începutul invaziei totale a Ucrainei de către Rusia, ajutând Moscova să ocolească sancțiunile occidentale și devenind principala sursă de bunuri cu dublă utilizare pentru aprovizionarea industriei de apărare a Rusiei, lucru negat cu fermitate de Beijing.

Președintele american Donald Trump , care nu și-a îndeplinit promisiunea de a media un armistițiu între Moscova și Kiev, a considerat mult timp China principalul adversar al SUA și se concentrează în principal pe relațiile dintre cele două țări.

În iunie, Bloomberg a relatat că Trump reducea presiunea asupra Chinei din cauza sprijinului acordat efortului de război rusesc, prioritizând alte aspecte ale relațiilor dintre SUA și China. Bloomberg a relatat că administrația Trump a retrogradat războiul din Ucraina pe agenda de politică externă și se concentrează pe probleme bilaterale cu Beijingul, deși a menționat că Trump ar putea încă să schimbe cursul.

Wang a respins din nou joi acuzațiile occidentale conform cărora China finanțează și furnizează Rusiei arme pentru a sprijini efortul de război din Ucraina.

Totuși, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat în repetate rânduri Beijingul că furnizează arme Moscovei. Pe 29 mai, Zelenski a declarat că China a încetat să mai vândă drone Ucrainei și țărilor occidentale, continuând în același timp să le furnizeze Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel