Bayraktar TB2, biletul Finlandei de intrare în NATO? Nordicii sugerează că ar fi dispuși să cumpere drone turcești

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar
UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar

Aderarea Finlandei și Suediei la NATO a fost blocată de Turcia, stat care acuză relațiile celor două cu mișcări kurde. Biletul finlandezilor ar putea fi însă dronele turcești Bayraktar TB2.

Turcia are o serie de revendicări pentru a-și da acordul ca Finlanda și Suedia să adere la Alianța Nord-Atlantică. Cele două state nordice sunt acuzate de Ankara de legături cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) din Turcia, care la rândul lui are legături strânse cu YPG, miliții kurde care luptă în Siria. 

YPG au fost aliați ai Occidentului în lupta împotriva Statului Islamic. Miliția kurdă e catalogată organizație teroristă de către SUA, UE și bineînțeles Turcia.

 

Finlanda dă de înțeles că ar fi dispusă să cumpere drone turcești Bayraktar TB2

 

2. UAV turc B... (bayraktar_tb2_10299300.jpg)

UAV turc Bayraktar TB2. Sursă foto: Baykar

În cursul săptămânii trecute, scrie Daily Sabah care citează Financial Times, ministrul de externe finlandez nu s-a ferit să precizeze că nu e exclus ca Finlanda să achiziționeze armament din Turcia.

„Există în Turcia tehnologie militară care ar putea reprezenta un interes pentru Finlanda. Toată lumea cunoaște capacitatea dronelor turcești, dar și a altor sisteme”, preciza Pekka Haavisto, șeful diplomației finlandeze, într-o conferință de presă.

E mai mult decât clar că înaltul oficial finlandez s-a referit la sisteme de drone Bayraktar TB2, deși nu a dat numele vreunui sistem de armament turc.

Oficialul finlandez a adăugat că nu dorește să sară etapele și că mai multe se vor stabili în cadrul unor negocieri, dar ar putea exista tranzacții ce vizează armamentul dacă Finlanda și Turcia ar fi ambele membre NATO.

Cert e că vorbim clar de o schimbare majoră de paradigmă cu legătură directă cu tentativa de aderare a Finlandei la NATO. 

Schimbare de paradigmă și de politică, întrucât atât Finlanda cât și Suedia au impus în 2019 un embargo armamentului turc, ca urmare a acțiunilor militare ale Ankarei în Siria, împotriva kurzilor. Azi, ministrul de externe de la Helsinki vorbește deschis despre achiziționare de armament turc, în cazul în care ambele state ar fi membre ale aceleiași Alianțe.

Implicit achiziționarea de tehnică militară ar duce la ridicarea embargoului. Aceasta e totodată una din cerințele Turciei către Finlanda și Suedia pentru a le accepta aderarea.

CITEȘTE ȘI: O dronă ucraineană Bayraktar TB2 a distrus două vedete rusești de tip Raptor în apropierea Insulei Șerpilor  

 

Turcia a vândut Bayraktar TB2 în peste 20 de țări

 

În 2017, Turcia a început să-și exporte dronele, iar în cinci ani a vândut în aproape 20 de țări, inclusiv aliați și parteneri din Europa (Albania, Polonia și Ucraina), Asia Centrală și de Sud (Kârgâzstan, Pakistan și Turkmenistan), Africa (Etiopia, Libia, Maroc, Somalia și Tunisia), Golful Persic (Qatar) și Caucaz (Azerbaijan).

Deși aceste tranzacții cu arme au fost motivate de obiective comerciale, au implicat întotdeauna țări cu interes strategic pentru Turcia.

În urma acestor tranzacții, dronele turcești au schimbat raportul în mai multe dispute.

CITEȘTE ȘI: Geopolitică cu drone. Bayraktar TB2 a contribuit la întărirea influenței președintelui Erdogan atât în ​​NATO, cât și în alte regiuni ale lumii

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel