Geopolitică cu drone. Bayraktar TB2 a contribuit la întărirea influenței președintelui Erdogan atât în ​​NATO, cât și în alte regiuni ale lumii

DefenseRomania Team , Nicolae Iordan |
Data publicării:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, „semnând” o dronă turcă Bayraktar. Sursă foto: Administrația prezidențială de la Ankara
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, „semnând” o dronă turcă Bayraktar. Sursă foto: Administrația prezidențială de la Ankara

Succesele obținute de dronele turcești Bayraktar în zone precum Libia și Siria, dar și în Azerbaidjan și în final în Ucraina au contribuit la întărirea influenței președintelui Recep Tayyip Erdogan în afara Turciei, atât în ​​Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cât și în alte regiuni.

Potrivit revistei Foreign Affairs, dronele turcești au fost introduse în războiul din Ucraina și au atras imediat atenția asupra lor, deoarece rezistența locală a fost ajutată la lovirea pozițiilor armatei ruse și a forțat-o să se retragă de mai multe ori.

Informațiile din mediul de analiză arată că, pe 14 aprilie, în timp ce forțele ucrainene au uimit lumea scufundând crucișătorul rusesc Moskva după ce a fost lovit de rachete Neptun, două drone turcești Bayraktar TB2, care au evitat radarul navei, au furnizat informații precise pentru lovirea navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră.

 

TB2 s-au dovedit cruciale pentru rezistența Ucrainei în fața invadatorului rus

 

Nu este prima dată când dronele turcești s-au dovedit cruciale pentru rezistența Ucrainei la invazia Moscovei. Aeronavele Bayraktar TB2, care sunt produse de o companie turcă cu legături strânse cu președintele turc, au devenit un factor decisiv de echilibru în războiul din Ucraina, iar în ultimii ani au jucat un rol crucial în multe conflicte din Caucaz, Africa și Orientul Mijlociu. Prin comercializarea dronelor în aproape 20 de țări, în mare parte cu venituri mici și medii, Ankara și-a putut extinde influența geopolitică.

După ani, în care Turcia și-a făcut un număr tot mai mare de adversari regionali și și-a stricat alianțele cu Statele Unite și Europa, guvernul turc a reușit să profite de aeronava Bayraktar și de alte drone pentru a-și schimba imaginea internațională.

În Orientul Mijlociu, dronele au ajutat Turcia să-și afirme interesele cu resurse diplomatice relativ limitate, iar în Ucraina, aceleași drone i-au oferit lui Erdogan asistență militară și au reînnoit influența în NATO într-un moment în care guvernul său avea probleme acasă, iar relațiile sale cu Statele Unite și Europa se aflau în criză de câțiva ani.

Dacă Turcia poate continua să gestioneze și să dezvolte cu succes programul său de drone, s-ar putea să își fi oferit o nouă formă importantă de influență și să redefinească războiul cu drone.

 

Turcia a vândut TB2 în peste 20 de țări

 

În 2017, Turcia a început să-și exporte dronele, iar în cinci ani a vândut în aproape 20 de țări, inclusiv aliați și parteneri din Europa (Albania, Polonia și Ucraina), Asia Centrală și de Sud (Kârgâzstan, Pakistan și Turkmenistan), Africa (Etiopia, Libia, Maroc, Somalia și Tunisia), Golful Persic(Qatar) și Caucaz (Azerbaijan).

Deși aceste tranzacții cu arme au fost motivate de obiective comerciale, au implicat întotdeauna țări cu interes strategic pentru Turcia. În urma acestor tranzacții, dronele turcești au schimbat raportul în mai multe dispute.

În Libia, în 2020, dronele turcești au permis guvernului de acord național, care a fost susținut de Ankara și recunoscut internațional, să respingă un atac lansat de Khalifa Hafta, susținut de Rusia și alte țări, precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egipt.

De asemenea, dronele au ajutat forțele azere să recupereze teritorii în disputata regiune Nagorno-Karabah, care de zeci de ani se afla sub controlul forțelor armene.

În provincia siriană Idlib, aceste avioane au permis forțelor de opoziție siriene să oprească atacul forțelor regimului sirian, care avea ca scop împingerea lor pe teritoriul turc.

În Etiopia, dronele turcești furnizate guvernului din Addis Abeba au contribuit la înclinarea balanței în războiul său civil cu rebelii din Tigray.

Kievul a început să cumpere drone turcești în 2019, dar le-a folosit pentru prima dată împotriva separatiștilor din Donbas susținuți de ruși în 2021.

Dar odată cu războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, aceste arme au luat o poziție mai periculoasă, deoarece pentru prima dată au fost dislocate direct împotriva Rusiei.

Au fost peste 60 de atacuri reușite ale acestor avioane asupra tancurilor, pieselor de artilerie, vehiculelor și chiar trenurilor de aprovizionare rusești, iar incidentele neraportate vor fi probabil mult mai mari, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul relațiilor dintre Ankara și Moscova.

În ceea ce privește relațiile Turciei cu Occidentul, aceste avioane au ridicat poziția Ankarei în cadrul NATO la un nivel nemaivăzut de ani de zile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel