Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la Bătălia de la Tighina, care a avut loc între 19 și 22 iunie 1992.

Acum exact 28 de ani, forțele moldovenești s-au confruntat pe Nistru cu forțele separatiste formate din milițiile separatiste din Transnistria, voluntari cazaci din Donbas și Armata a 14-a rusă.

Forțele moldovenești erau formate din trupe de polițiști și de voluntari. În perioada respectivă Republica Moldova nu dispunea încă de Armată proprie. Deși fusese creat Ministerul Apărării, multe unități se aflau încă sub comanda Moscovei iar organizarea era mai mult teoretică.

Pe pagina sa de Facebook, istoricul Marius Diaconescu, conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, a amintit despre actele de eroism ale moldovenilor pe Nistru. Din păcate, doar intensificarea bombardamentelor Rusiei și amenințările lui Boris Elțîn au determinat retragerea trupelor moldovene.

„28 de ani de la Bătălia pentru Tighina dintre forțele moldovenești și Armata a 14-a rusă. Între 19-22 Iunie 1992 s-a desfășurat Bătălia de la Tighina dintre forțele moldovenești, formate din trupe de polițiști și de voluntari cu forțele separatiste, formate din milițiile separatiste transnistrene, voluntari cazaci din Donbas și Armata a 14-a rusă. Moldovenii au rezistat eroic pe podul de peste Nistru, însă bombardamentul intens al rușilor și amenințările lui Boris Elțîn de intensificare a intervenției armatei ruse au determinat retragerea trupelor moldovene pe aliniamentul actual al hotarului teritoriului controlat de separatiști.Peste 200 de eroi moldoveni s-au jertfit în această bătălie. Cinste lor!”, a transmis reputatul profesor Marius Diaconescu, pe pagina sa de Facebook.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel