Este posibil că tehnicienii ruși să fi sabotat în mod intenționat funcționarea avioanelor de vânătoare MiG-29 de fabricație sovietică deținute de armata slovacă, a declarat ministrul slovac al apărării Jaroslav Naď.
Avioanele de vânătoare Mig-29 sunt avioane bimotor de fabricație sovietică care au făcut parte din armata slovacă ca moștenire a divizării Cehoslovaciei în 1993. Recent, acestea au fost date Ucrainei, iar armata slovacă nu le-a mai folosit din august 2022.
"Erau capabile să zboare, dar asta nu înseamnă că erau capabile și de luptă. Ucrainenii au venit în Slovacia cu o săptămână înainte ca acestea să fie donate, au adus piese de schimb și au inspectat avioanele", a explicat Naď după ce opoziția condusă de partidul Smer-SD al fostului premier Robert Fico a criticat dur guvernul pentru că a renunțat la avioanele MiG-29, precizează publicația Euractiv.
Este posibil că defecțiunile să fi fost provocate intenționat de tehnicienii ruși, care au fost prezenți la baza aeriană Sliač din Slovacia până anul trecut, a sugerat Naď.
,,Chiar și poliția a investigat, pe baza suspiciunilor noastre. Existau părți din motoarele aeronavei la care tehnicienii slovaci au avut acces, iar apoi existau părți la care au avut acces doar tehnicienii ruși. Defecţiunile au apărut doar în acele părți inspectate de ruși", a declarat Naď.
Deși investigația nu a dovedit că tehnicienii ruşi au reparat greşit în mod intenţionat, Ministerul slovac al Apărării "şi-a pierdut încrederea în tehnicienii ruși de la Sliač, deoarece greșelile au continuat să apară în locuri la care numai ei puteau ajunge", a adăugat Naď
Generalul Ľubomír Svoboda, fostul pilot, a sugerat, de asemenea, că rușii au avariat intenționat avioanele.
,,Am preluat de la ei un motor care ar fi trebuit să mai zboare cel puţin 350 de ore. Și, în cele din urmă, a zburat doar 70 de ore. Ce putem să înțelegem din asta? Poate că a existat o manoperă slabă, să spunem așa. Nu știu", a declarat el într-un interviu pentru cotidianul slovac Denník N.
Ambasada Rusiei în Slovacia a declarat că livrarea de către Slovacia a avioanelor de luptă către Ucraina a dus la "o escaladare imprevizibilă și periculoasă a conflictului, pentru care inițiatorii deciziilor luate vor fi trași la răspundere".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News