Avioanele franceze Rafale, de pe portavionul Charles de Gaulle, au testat sistemele de apărare de producție rusească ale Ciprului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Un avion Rafale M, decolând de la bordul portavionului francez Charles de Gaulle. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Un avion Rafale M, decolând de la bordul portavionului francez Charles de Gaulle. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

În cadrul unui exercițiu, avioanele franceze Rafale M, care au decolat de la bordul portavinului Charles de Gaulle, au testat sistemele de apărare ale Ciprului, în mare parte sisteme de apărare antiaeriană de producție rusească, Tor și Buk.

Pe fondul agresivității Turciei, Franța și Cipru și-au consolidat cooperarea militară prin misiuni ale francezilor în Marea Mediterană, misiuni la care au participat și grecii.

După ce situația din Mediterana de Est s-a detensionat, Franța și Cipru au continuat cooperarea, fapt dovedit și de prezența recentă a portavionului Charles de Gaulle și a grupului său de luptă, în sudul insulei. 

Astfel, publicația militară franceză Opex360 precizează că între 18 și 25 mai, avioanele Rafale M, au participat la un exercițiu în care au testat capacitatea de apărare aeriană a Ciprului, care se bazează în principal pe sisteme de proveniență rusească.

Decolând de pe portavionul Charles de Gaulle, avioanele franceze Rafale M au testat sistemele de apărare a Ciprului - Tor 9M330 și BUK 9K37.

Ministerul Apărării de la Nicosia explică că scopul acestui exercițiu a fost de a evalua capacitatea de reacție într-o situație de criză a sistemelor de apărare antiaeriană ale Ciprului și de a instrui personalul militar în condiții reale de luptă. Ciprioții au salutat prezența franceză pe care o consideră „deosebit de importantă”.

 

Divizarea Ciprului și invazia turcă din 1974

 

La 15 noiembrie 1983, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost proclamată în treimea de nord a insulei, care fusese invadată la 20 iulie 1974 de trupele din Turcia ca răspuns la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci vizând anexarea insulei la Grecia.

De atunci, insula a fost împărţită într-o secţiune sudică recunoscută internaţional şi o parte nordică recunoscută doar de Turcia.

Aproximativ 30.000 de soldaţi turci sunt desfăşuraţi în partea ocupată a Ciprului, la aproape 90 km de coasta turcească.

Republica Turcă a Ciprului de Nord este foarte dependentă politic şi economic de Turcia.

Partea sudică face parte din Uniunea Europeană de la 1 mai 2004.

O zonă tampon monitorizată de ONU separă cele două părţi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel