Avioanele de vânătoare turcești F-16-ul turc a zburat peste insulele Oinousses și Panagia, a precizat sursa. Încălcările spațiului aerian grecesc de către aviaţia militară turca sunt frecvente, iar guvernul grec a adus în discuţie această problemă de nenumărate ori în fata organizaţiilor internaționale.
Turcia contestă dimensiunea spațiu aerian din jurul insulelor greceşti din Marea Egee și neagă orice încălcare a spaţiului aerian.
Citeşte şi: Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia
Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc în 2019, în special după acordul turco-libian, potrivit Statului Major Elenic al Apărării Naționale.
Tensiunile din estul Mediteranei cresc din cauza pretenţiilor expansioniste ale Turciei. După ce, la începutul verii trecute, a început să trimită nave de foraj pe coasta Ciprului, Ankara cere, mai nou, Greciei să „demilitarizeze" insule din Marea Egee.
Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.
În acest context, acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie la Istanbul de preşedintele turc Recept Tayyip Erdogan şi şeful guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, Fayez al-Sarraj, a suscitat critici virulente din partea mai multor ţări, în special Grecia şi Cipru.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News