Avioanele de vânătoare turcești au încălcat iar spațiul aerian grecesc

S.I. Catalin |
Data publicării:

Avioanele de vânătoare turcești au încălcat marți spațiul aerian al Greciei, de cinci ori în mai puțin de o oră, în apropierea mai multor insule din Marea Egee, a precizat ziarul grec Kathimerini.

Avioanele de vânătoare turcești F-16-ul turc a zburat peste insulele Oinousses și Panagia, a precizat sursa. Încălcările spațiului aerian grecesc de către aviaţia militară turca sunt frecvente, iar guvernul grec a adus în discuţie această problemă de nenumărate ori în fata organizaţiilor internaționale.

Turcia contestă dimensiunea spațiu aerian din jurul insulelor greceşti din Marea Egee și neagă orice încălcare a spaţiului aerian.

Citeşte şi: Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia

Încălcarea de către Turcia a spațiului aerian grecesc și a apelor teritoriale din Marea Egee a crescut brusc în 2019, în special după acordul turco-libian, potrivit Statului Major Elenic al Apărării Naționale.

Amintim că, aeronavele Forţelor Aeriene turce au înregistrat pe 14 ianuarie 2020, un nou record în ceea ce priveşte încălcarea spaţiului aerian al Greciei: 91 de incidente într-o singură zi.

Tensiunile din estul Mediteranei cresc din cauza pretenţiilor expansioniste ale Turciei. După ce, la începutul verii trecute, a început să trimită nave de foraj pe coasta Ciprului, Ankara cere, mai nou, Greciei să „demilitarizeze" insule din Marea Egee.
Turcia şi-a intensificat în ultimele luni iniţiativele în estul Mediteranei, unde descoperirea în ultimii ani a unor importante zăcăminte de gaze, în special în largul Ciprului, a stârnit apetitul ţărilor riverane.

În acest context, acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie la Istanbul de preşedintele turc Recept Tayyip Erdogan şi şeful guvernului de uniune naţională (GNA) de la Tripoli, Fayez al-Sarraj, a suscitat critici virulente din partea mai multor ţări, în special Grecia şi Cipru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel