Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia

S.I. Catalin / 09 ian 2020 / 23:15

Ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, a declarat, joi, că Grecia este interesată să achiziționeze, în următorii ani, o escadrilă de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin, gigantul american din industria de apărare, potrivit Keep Talking Greece şi Ekathimerini.com.

Nikos Panagiotopoulos a dezvăluit o parte din planurile de înarmare ale Greciei, în urma vizitei oficiale a premierului Kyriakos Mitsotakis la Casa Albă. Grecia intenționează să achiziționeze 24 de aeronave F-35 la un cost total de 3 miliarde USD, să continue procesul de modernizare a 82 de avioane F-16 și să cumpere nave de război și posibile alte echipamente militare.

Intenţia Greciei de a achiziţiona avioane americane de generația a cincea este parte din planul statului elen de a se impune din punct de vederea al apărării şi superiorităţii aeriene în fața Turciei. Grecia încearcă să-și consolideze apărarea și să îmbunătățească cooperarea cu Statele Unite, după ce tensiunile politice și militare cu Turcia s-au intensificat asupra drepturilor teritoriale în Marea Egee și a explorării petrolului și gazului în largul Ciprului.

Vorbind la Skai TV, un post de televiziune grec, ministrul a declarat că actualizarea avionetelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Elene, la versiunea Viper, va începe în următoarele zile, adăugând că procesul va dura aproximativ șapte-opt ani.

Panagiotopoulos a mai spus că Grecia va răspunde „în mod prompt" oricărei provocări de securitate care aduce atingere suveranității statului.

Totodată, Ministrul grec al Apărării a confirmat informaţiile apărute în ziarul Kathimerini conform cărora Statele Unite intenționează să se implice pentru a încearcă să găsească un mod de detensionare a relaţiilor dintre Ankara şi Atena, în urma întâlnirilor pe care premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a avut zilele trecute cu conducerea americană, dar şi cu senatorii și parlamentarii de la Washington.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy