Grecia ar putea cumpăra avioane F-35 pentru a-şi impune superioritatea aeriană față de Turcia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, a declarat, joi, că Grecia este interesată să achiziționeze, în următorii ani, o escadrilă de avioane de vânătoare F-35 fabricate de Lockheed Martin, gigantul american din industria de apărare, potrivit Keep Talking Greece şi Ekathimerini.com.

Nikos Panagiotopoulos a dezvăluit o parte din planurile de înarmare ale Greciei, în urma vizitei oficiale a premierului Kyriakos Mitsotakis la Casa Albă. Grecia intenționează să achiziționeze 24 de aeronave F-35 la un cost total de 3 miliarde USD, să continue procesul de modernizare a 82 de avioane F-16 și să cumpere nave de război și posibile alte echipamente militare.

Intenţia Greciei de a achiziţiona avioane americane de generația a cincea este parte din planul statului elen de a se impune din punct de vederea al apărării şi superiorităţii aeriene în fața Turciei. Grecia încearcă să-și consolideze apărarea și să îmbunătățească cooperarea cu Statele Unite, după ce tensiunile politice și militare cu Turcia s-au intensificat asupra drepturilor teritoriale în Marea Egee și a explorării petrolului și gazului în largul Ciprului.

Vorbind la Skai TV, un post de televiziune grec, ministrul a declarat că actualizarea avionetelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Elene, la versiunea Viper, va începe în următoarele zile, adăugând că procesul va dura aproximativ șapte-opt ani.

Panagiotopoulos a mai spus că Grecia va răspunde „în mod prompt" oricărei provocări de securitate care aduce atingere suveranității statului.

Totodată, Ministrul grec al Apărării a confirmat informaţiile apărute în ziarul Kathimerini conform cărora Statele Unite intenționează să se implice pentru a încearcă să găsească un mod de detensionare a relaţiilor dintre Ankara şi Atena, în urma întâlnirilor pe care premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a avut zilele trecute cu conducerea americană, dar şi cu senatorii și parlamentarii de la Washington.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel