Avioane de luptă franceze Rafale ajung în România pentru manevre cu F-16 românești. Franța contribuie și la apărarea antiaeriană a României

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Dassault Aviation
Sursă foto: Dassault Aviation

Săptămâna viitoare Franța va disloca avioane de luptă de tip Rafale la Baza 86 Aeriană Borcea. Francezii vor efectua manevre comune și vor simula interceptări alături de avioanele F-16 Fighting Falcon ale României și de F-16 ale Turciei. 

Turcii sunt deja dislocați în vederea realizării unor misiune de Poliție Aeriană Întărită, alături de aviația militară română, la Borcea.

Prezența avioanelor Rafale pe 86 Borcea a fost confirmată și de către generalul francez Loïc Girard, comandantul Grupului de Luptă al NATO din România - grup condus de Franța - și Senior National Representative în România, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o pe teme de securitate cu jurnaliștii români, întrevedere la care a participat și DefenseRomania.

Francezii vor participa astfel cu avioane de luptă Rafale la manevrele aeriene de săptămâna viitoare.

2. Rafale, su... (rafale_franta_06364100.jpg)

Avioane franceze de luptă Rafale. Photo source: Dassault Aviation

Scenariul exercițiului cuprinde interceptarea unei aeronave „țintă”, reprezentată de un avion de transport C-27 J Spartan din dotarea Forţelor Aeriene Române, care va evolua pe traiectul de zbor Baza 90 Transport Aerian Otopeni – Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” și retur, arată Ministerul Apărării Naționale (MApN).

 

Franța nu doar conduce Grupul de Luptă al NATO în România, dar contribuie și la apărarea antiaeriană a țării noastre. Rafale pe cerul României sunt o prezență obișnuită

 

Nu e prima oară când avioane de luptă Rafale sunt dislocate în România. S-a mai întâmplat și în 2022, dar și anul trecut când francezii au participat la manevre comune alături de aviația militară română.

Franța conduce totodată grupul multinațional de luptă din România. Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu. 

Astfel, anul viitor o brigadă de peste 4.000 de militari și câteva sute de vehicule blindate vor fi dislocate din Franța în România pentru câteva săptămâni. Acesta este un exercițiu NATO pentru a testa pe scară largă desfășurarea unei brigăzi complete la granițele Europei într-un interval de timp foarte scurt. Desigur, obiectivul privind creșterea grupului la nivel de brigadă va fi atins treptat, o decizie oficială fiind așteptată la summitul NATO de la Washington din acest an.

Francezii participă însă activ și la apărarea antiaeriană a României. Astfel, în vara lui 2022 Franța a transferat în țara noastră un sistem  SAMP/T, cunoscut în Franța și sub numele de MAMBA.

3. Sistem de ... (grup-de-lupta-franta-romania_66477700.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MAMBA dislocat în România, și un militar francez parte a Grupului de Luptă al NATO constituit în România și condus de Franța. Foto: Forțele Armate ale Franței

Sistemul de ultimă generație a fost dislocat pentru apărare costieră a României, ca urmare a invaziei ruse asupra Ucraina. 

Dotat cu rachete cu rază lungă de tip Aster 30 produse de MBDA, sistemul MAMBA a fost certificat NATO anul trecut. Sistemul MAMBA, cunoscut și sub denumirea de SAMP/T este dezvoltat de concernul Eurosam, un joint venture format între giganții MBDA și Thales.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel