În speranţa că vor primi din SUA avioane A-10 Thunderbolt, piloții ucraineni se antrenează deja pe simulatoare improvizate

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui reportaj publicat de revista Time, un infanterist ucrainean cu spirit antreprenorial a reușit să finanțeze prin crowdfunding dezvoltarea unui centru de antrenament cu simulatoare pentru A-10 Thunderbolt. Legendarul avion de atac americane A-10 Thunderbolt II (poreclite şi The Warthog) a fost o aeronavă dorite de ucraineni chiar din primele săptămâni ale agresiunii militare ruse, iar dorința acestora de a primi avioane de luptă occidentale de orice fel este exemplificată și mai mult prin crearea acestui nou centru de antrenament.

Pentru realizarea reportajului, Time a vorbit cu Alexander Gorgan, descris ca fiind un ofițer de infanterie în armata ucraineană, în vârstă de 46 de ani, cu legături la nivel înalt" și creierul din spatele proiectului care stă la baza dezvoltării centrului de pregătire pentru avioane A-10.

De-a lungul reportajului, Gorgan vorbeşte despre bombardamentele intense pe care rușii le-au folosit împotriva forțelor ucrainene în timpul războiului, explicând că toate aceste atacuri ar putea fi contracarate cu mai mult succes dacă militarii ucraineni ar avea un suport aerian mult mai bun.

Gorgan crede cu tărie că A-10 Thunderbolt este avionul perfect pentru a îndeplini misiuni de atac la sol, chiar dacă exista discuţii în contradictoriu dacă Statele Unite să ofere sau nu acest tip de aeronavă Ucrainei.

În martie, scrie Time, când Gorgan a fost prins într-un tranșeu din Kiev ca urmare a bombardamentelor artilerie ruse. El s-a gândi cât de uşor ar fi fost să știe că un A-10 era pe drum pentru a suprima atacul care acum îl ținea blocat sub pământ în capitala Ucrainei.

După acest incident, Gorgan a decis să își dedice următoarele șase luni pentru a lucra alături de alţi militari, precum și cu piloții americani de A-10 pentru a convinge Statele Unite să doneze Ucrainei mai multe avioane A-10, cât și pentru a stabili condiţiile necesare transferului de echipamente - simulatoare - necesar pentru a pregăti piloții ucraineni pentru o eventuală livrare a acestora. 

Pregătirea unor piloţi ucraineni pe aceste simulatoare a început la începutul lunii mai. Revista Time precizează că militarii ucraineni dispune de simulatoare de zbor "sofisticate" pentru avioanele A-10, realizat sub îndrumarea unor piloţi americani care au zburat pe acest tip de aeronavă.

 

Simulatoare improvizate pentru A-10 Thunderbolt II 

 

Poate cel mai important aspect relatat de revista Time tine de cum a fost gândit şi dezvoltat acest centru militar de pregătire cu simulatoare pentru avioanele A-10.

Centrul dezvoltat în Ucraina nu dispune de simulare clasice - A-10 Full Mission Trainer care imită cabina acestui avion – ci a fost amenajat folosindu-se componente care se găsesc la liber pe piaţă. Astfel, fiecare simulator dispune de un Joystick dedicat jocurilor pe PC cu simulatoare de zbor şi de o pereche de ochelari VR [de realitate virtuală] conectați la calculator.  

Niciunul dintre aceste echipamente nu era supus clasificărilor militare, iar majoritatea componentelor sunt utilizate în viaţa de zi cu zi de pasionaţii de jocuri video, cum ar fi simulatoare de zbor.

Gorgan a precizat că natura asemănătoare jocurilor video a fost inspirată direct de piloții A-10 ai Forțelor Aeriene ale SUA din cadrul Escadrilei 355 de antrenament de la Baza Aeriană Davis-Monthan din Arizona, care folosesc jocul pe calculator Digital Combat Simulator World (DCS), disponibil publicului, pentru a se antrena. 

 

Saga transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II către Ucraina

 

Subiectul transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II către Ucraina nu este unul nou, dar a fost readus în dezbatere luna trecută când șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall au declarat că o parte din avioanele de acest tip - la care U.S. Air Force vrea să renunţe - ar putea fi oferite Ucrainei.

Generalul Charles Brown a declarat atunci că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea jurnalistului David Ignatius de la Washington Post cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie) și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

Întrebat de ce SUA nu oferă Ucrainei o parte din vechile sale A-10 Warthogs – pe care U.S. Air Force vrea să le retragă din serviciu – Kendall a spus că „în mare parte” depinde de Ucraina să decidă aeronavă pe care dorește să o primească. 

Cu alte cuvinte, cererea pentru avioane A-10 trebuie să vină din partea oficialilor militari ucraineni, deoarece aceştia ştiu cel mai bine de ce echipamente şi arme occidentale are nevoie armată ucraineană pentru a respinge înaintarea trupelor ruse.

De la începutul agresiunii militare ruse, mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene are nevoie de avioane de multă occidentale, cum ar fi F-15 și F-16 .

,,Generalul Brown a răspuns la această întrebare cu privire la ce avioane de luptă ar putea fi interesată Ucraina. Asta depinde în mare măsură de Ucraina. Sistemele americane mai vechi sunt luate în calcul", a răspuns Kendall la întrebarea dacă după retragerea unor avioane A-10 Thunderbolt II din dotarea U.S. Air Force acestea ar putea fi oferite Ucrainei.

,,Vom fi deschiși la discuții cu ei (n.r. a ucrainenilor) cu privire la cerințele lor și la modul în care am putea fi capabili să le satisfacem", a declarat Kendall.

Aceste două declaraţii nu foarte clare au fost suficiente pentru ca mai multe publicații să scrie despre transferul de avioane de atac A-10 către Ucraina.

Trebuie amintit că, în martie, Frank Kendall, întrebat de jurnaliști despre posibilitatea de a înarma Forțele Aeriene ale Ucrainei cu aceste avioane de atac, a răspuns că nu avea informaţii cu privire la intenţii ale SUA de a furniza A-10 Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel