Austria susține că, având experiența istoriei, poate juca rolul de mediator între Priștina și Belgrad

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Întrebat de postul de televiziune kosovar RTK cum vede Austria problema dialogului Kosovo-Serbia, care poate fi ajutorul acesteia și dacă planul franco-german poate fi acceptat, cancelarul Karl Nehammer a declarat, în întâlnirea cu liderul de la Priștina Albin Kurti, la Viena, că "este important ca partenerii internaționali să părăsească spațiul, pentru ca cele două state să decidă cât de departe doresc să meargă cu negocierile".

,,Dacă nu se poate găsi niciun compromis cu privire la o anumită problemă, Austria este pregătită să ajute într-o anumită problemă", a spus cancelarul Nehammer. El crede că acest lucru se datorează istoriei Austriei. "Au avut loc multe greșeli istorice și ne-am învățat lecțiile", a afirmat liderul de la Viena.

,,Oferim această experiență istorică ca ajutor în dialogul Kosovo-Serbia. Nu depinde doar de negociatori ca acordul să aibă succes. Suntem acolo ca un pod de legătură și constructor de poduri și vom fi disponibili", a afirmat cancelarul Austriei.

Karl Nehammer a declarat că au existat discuții și cu președintele Serbiei, iar Austria caută soluții durabile. Vorbind despre prezența trupelor militare austriece în cadrul KFOR, cancelarul a declarat că creșterea numărului acestora a fost cerută și de prim-ministrul Kurti la întâlnire.

,,Austria are cel mai mare număr de soldați în KFOR, din țări din afara NATO". El a afirmat că Austria sprijină securitatea Kosovo și este gata să trimită trupe suplimentare, dacă NATO și KFOR vor solicita acest aspect, dar și-a exprimat speranța că ambele părți au posibilitatea de a detensiona situația.

La rândul său, premierul Albin Kurti a declarat că, în cursul anului 2022, țara s-a confruntat cu instalarea de baricade, dar cei care le-au instalat le-au înlăturat. "În spatele baricadelor se află aceiași oameni care le-au ridicat, așa cum au făcut-o în semn de teamă față de statul de drept".

El a spus că a cerut KFOR să intervină, dar din fericire situația a fost rezolvată pașnic. ,,Ne-am exprimat interesul pentru mai mulți soldați KFOR, din cauza celor 48 de baze militare pe care Serbia le-a amplasat în jurul Kosovo. Dintre acestea, 28 sunt militare, iar celelalte, așa-zise civile, găzduiesc paramilitari, inclusiv din grupul rus Wagner".

Kurti a amintit de marea influență a Rusiei în Serbia, atât de mult încât până și ambasadorul Federației Ruse a vizitat și inspectat forțele militare ale Serbiei la granița cu Kosovo. În ceea ce privește planul franco-german, premierul Kurti a declarat că Kosovo a acceptat această propunere. "Această propunere este o bază bună pentru a continua negocierile. Suntem în acest moment dispuși să discutăm un acord pentru normalizarea deplină a relațiilor dintre Kosovo și Serbia, însă problema Asociației poate fi abordată, dar numai conform Constituției.

,,Constituția a acordat multe privilegii minorității sârbe și a fost redactată de fostul președinte finlandez Ahtisari, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, și Albert Rohan. Constituția nu permite o asociere etnică. Planul și Constituția afirmă că Kosovo este o societate multietnică", a afirmat Kurti care a subliniat că "Kosovo este pregătit să ofere condiții bune și egale pentru toate comunitățile, dar fără a subestima Constituția țării".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel