Atacată cu propriile arme: Federația Rusă afirmă că Ucraina lansează din nou rachete cu sisteme S-200

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachete interceptoare S-200 instalate pe un lansator 5P72. Foto: Vestnik PVO.
Rachete interceptoare S-200 instalate pe un lansator 5P72. Foto: Vestnik PVO.

După ce o rachetă neidentificată a căzut în centrul orașului Taganrog, Minister rus al Apărării a raportat că Ucraina a folosit rachete lansate din sistemul de rachete antiaeriene S-200 pentru a lovi ținte terestre. Cea de-a doua rachetă a fost folosită pentru a lovi o facilitate din apropierea orașului Azov.

În același timp, racheta care a căzut în Taganrog a creat un crater, a avariat clădiri și a provocat peste 10 victime și există o înregistrare video cu o rachetă neidentificată, despre care Moscova a afirmat că a fost detectată și interceptată cu succes de sistemele  ruseşti de apărare aeriană.

Youtube video image

În ceea ce privește racheta de la Taganrog, funcționarea sistemului de apărare antiaeriană este "clar vizibilă" în înregistrarea video de pe camera de bord a unei mașinii care a înregistrat zborul rachetei. Și se pare că sistemul de apărare aeriană nu a interceptat racheta.

Trebuie amintit că, în acest conflict, Rusia este prima care a început să utilizeze încă de anul trecut sisteme de apărare antiaeriană pe post de sisteme de rachete sol-sol. Astfel, Rusia a modificat rachetele antiaeriene S-300 pentru a crește raza lor de acţiune și a lovi ținte la sol în Ucraina dar, așa cum era de așteptat, precizia acestora a avut mult de suferit.

Folosirea S-300 ca sistem de rachetă balistică sol-sol, când acesta a fost proiectat să sistem de apărare antiaeriană, e dovada unei încercări a ruşilor de a compensa o situație dificilă în care stocul rachetelor sol-sol e tot mai mic.

Cu alte cuvinte, ucrainenii folosesc acum aceiaşi metodă direct împotriva Rusiei. Diferenţa o face timpul de sistem utilizat - ucrainenii utilizează S-200, ruşii abuzează de S-300.

În ceea ce privește recentele atacuri asupra Azov, acolo a fost într-adevăr înregistrată operarea sistemelor de rachete antiaeriene, dar localnicii au filmat explozia unei rachete, care cel mai probabil viza infrastructura portuară.

În același timp, există o concluzie destul de logică potrivit căreia porturile ar fi putut fi posibile ținte ale atacului. În special, în Taganrog există un port situat la doi kilometri de locul prăbușirii rachetei.

În ceea ce privește Azov, acesta are un port destul este mul mai important. În același timp, acesta din urmă este mult mai important, deoarece este situat la gura de vărsare a Donului, iar datele privind traficul maritim arată o activitate portuară destul de intensă.

Deși se pare că aceste atacuri cu rachete și-au ratat țintele, este important de remarcat că ambele facilitaţi portuare sunt situate la aproximativ 300 km de linia frontului. În plus, o serie de alte porturi rusești importante, inclusiv Rostov pe Don, sunt situate pe o rază de atac similară.

Bineînțeles, raza de acțiune de 300 km este mai mult decât condiționată, deoarece, conform calculelor făcute chiar de către rasiști, rachetele modificate S-200 5V28 au o rază potențială de acțiune de pană la 600 km.

De asemenea, trebuie amintit că utilizarea acestor rachete împotriva unor ţinte din Federația Rusă a fost anunțată la nivelul șefului Statului Major General al Federației Ruse, generalul Gerasimov, la mijlocul lunii iulie a acestui an. Dar, în realitate, transformarea acestei rachete cu propulsie lichidă de 10,8 metri lungime și 7,1 tone, într-o rachetă cu un focos cu fragmentare de 220 kg, este o operațiune extrem de complexă.

După cum au informat reprezentanții militari ruși, pe 09 iulie, Kievul a avut o încercare nereușită de a lovi ținte din Peninsula Crimeea și Regiunile Rostov și Kaluga cu rachete antiaeriene ale sistemului S-200 transformate într-o versiune de atac, pentru lovirea țintelor terestre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel