Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehicul de luptă Sabre dezvoltat de Arquus, sursă foto: MBDA
Vehicul de luptă Sabre dezvoltat de Arquus, sursă foto: MBDA

În perspectiva înzestrării Forțelor pentru Operaţii Speciale (FOS) cu blindate de luptă, grupul francez Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și propunerea lor - vehiculele Sabre.

Sabre face parte din familia Sherpa. Vehiculele Sabre pot transporta cinci persoane și reprezintă varianta blindatelor tactice Sherpa Light destinată forțelor speciale, fiind utilizate de către Armata franceză.

Săptămâna aceasta, în cadrul unui eveniment organizat de francezii de la Arquus, parte a grupului AB Volvo, în care grupul francez a prezentat blindatul ușor Sherpa 4x4 cu care va intra în licitația pentru înzestrarea Armatei României cu blindate și neblindate 4x4, reprezentanții Arquus au făcut referiri și despre contractul pentru înzestrarea forțelor speciale cu vehicule blindate.

Amintim că în ceea ce privește acest program MApN a alocat contractul americanilor de la Oshkosh și a decis înzestrarea Forțelor pentru Operații Speciale cu vehicule JLTV.

În prezentarea pe care francezii au făcut-o familiei Sherpa, la care a luat parte și publicația noastră, reprezentanții Arquus și-au manifestat speranța că România va alege și Sabre într-un potențial contract viitor de înzestrare cu blindate pentru FOS. Aceștia ne-au declarat ulterior că se bazează și pe faptul că militarii noștri dislocați în misiune în Mali vor avea șansa să evalueze Sabre, blindate cu care sunt înzestrate forțele franceze.

 

Programul de înzestrare a forțelor speciale cu vehicule blindate 

 

Programul „Achiziţie vehicule de luptă blindate pentru subunităţi de operaţii speciale” este în valoare de 227.77 milioane lei cu TVA, aproximativ 54.62 milioane USD.

Contractul a fost alocat prin procedură G2G (Guverna la Guvern) companiei americane Oshkosh.

În pofida faptului că datele sunt confidențiale, se cunoaște faptul că România va cumpăra aproximativ 130 de blindate JLTV destinate forțelor speciale.

Achiziția a fost decisă la scurt timp după întoarcerea Ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, din vizita efectuată în SUA, la Pentagon, prin aprobarea HG nr.922/28.10.2020 prin care MApN va cumpăra vehicule blindate de luptă pentru Forțele de Operații Speciale.

Atunci, România a ales pentru forțele peciale JLTV în detrimentul Sabre.

Acum, cele două companii concurează și pentru programul de blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

CITEȘTE ȘI: Arquus vrea ca România să devină „a doua casă”. Blindatele Sherpa 4x4 pe care ni le propun francezii ar putea fi construite aici

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel