Armata Turciei se înzestrează și din România. Căști și veste antiglonț folosite de militarii turci - made in Romania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Turcia
Foto: Ministerul Apărării din Turcia

Armata turcă a achiziționat prin agenția NAMSA, parte a NATO, echipamente militare românești. E vorba de căști pentru soldații turci, dar și de veste antiglonț.

Acest lucru a fost dezvăluit de Viorel Manole, directorul Patromil, în una din edițiile anterioare ale emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, emisiune care se difuzează săptămânal în ziua de vineri.

În contextul în care tema emisiunii era prăbușirea exportului de armament al României, de la top 10 în anii 1980 azi la coada clasamentului, Viorel Manole a precizat că în oceanul de probleme cu care se confruntă industria de apărare, există încă din fericire și exemple de succes. Iar înzestrarea Armatei Turciei cu căști și veste antiglonț românești e un astfel de exemplu.

„Din fericire există și modele de succes care performează precum Aerostar, Pro Optica sau Stimpex care stau bine și pe export. Spre exemplu Stimpex a câștigat un contract cu NAMSA  (n. r. - Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții) pentru a livra echipamente de protecție pentru Armata turcă. Turcia e deja un jucător din ce în ce mai activ și mai puternic. Acum câțiva ani, Armata turcă a hotărât, din motive probabil ce țin de partea financiară și de competitivitate, să împuternicească NAMSA să negocieze în numele Turciei achiziția de echipamente de protecție. Agenția NATO a făcut acest lucru și a câștigat Stimpex”, a precizat Viorel Manole.

Întrebat la ce echipamente militare se referă mai exact, Viorel Manole a precizat că e vorba de veste antiglonț și căști militare produse de compania românească și care au ajuns în înzestrarea Armatei turce.

 

Echipamentele sunt pe tehnologie și brevete proprii

 

„E demn de reținut și de menționat că aceste echipamente sunt pe tehnologie și brevet de invenție proprii. Iată că se poate. Avem capabilități dovedite și pe zona de dezvoltare, cercetare și inovare”, a conchis directorul Patromil.

Pe de altă parte Stimpex e foarte activă în producția de tehnică militară. 

În 2018 cei de la Stimpex au prezentat la BSDA un prototip al armei de asalt PA-Ro Mod. Arma are o greutate de 2.6 kilograme, poate fi utilizată atât pe stânga cât și pe dreapta, fiind proiectată și executată în totalitate de Stimpex în România. Arma e un concept de modernizare al AK-47. 

Modelul se află în faza finală a testelor.

Amintim că în urmă cu câteva săptămâni, ministrul Economiei Florin Spătaru a făcut referiri cu privire la o armă de asalt aflată în faza de prototip, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Cugir, vorbind despre înzestrarea cu acest tip de armament.

CITEȘTE ÎN CONTINUARE: O armă de asalt produsă în România va fi prezentată Armatei române. La 3 ani de la „afacerea Beretta”, programul a înghețat

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel