O armă de asalt produsă în România va fi prezentată Armatei române. La 3 ani de la „afacerea Beretta”, programul a înghețat

ARX-160 Beretta, foto: Militarypedia
ARX-160 Beretta, foto: Militarypedia

Industria de apărare din România va lansa o invitație premierului Nicolae Ciucă pentru testarea unei arme de asalt, produsă în România, care, susțin reprezentanții industriei, îndeplinește toate cerințele MApN în programul de înzestrare cu arme de asalt.

Programul de înzestrare cu arme de asalt a debutat în 2010, dar a fost înghețat. Ulterior, în 2019 s-a semnat un Memorandum între Uzina Mecanică Plopeni și Beratta pentru producerea de arme de asalt ARX 160, însă programul a rămas la fază de Memorandum.

 

Context

 

Viorel Manole, directorul PATROMIL, în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, în ediția de săptămâna trecută unde s-a discutat despre exportul de arme al României, a fost întrebat ce se mai aude la nivelul industriei de programul înghețat de înzestrare cu arme de asalt.

„În 2010 MApN a hotărât că sunt trei programe naționale prioritare care trebuie susținute și finanțate. Cele trei programe erau transportorul blindat pentru trupe, arma de asalt și muniția aferentă 5.56 mm, și mini platforme UAV. La 5.56 cei de la Cugir au pornit cu foarte mult entuziasm și s-au cu același entuziasm, culmea la o problemă măruntă, anume că în specificație arma trebuia să fie ambidextră, să tragi și cu stânga și cu dreapta. O chestiune în principiu banală pentru experiența celor de la Cugir. După schimbarea miniștrilor finanțarea a dispărut, iar fără finanțare programele au înghețat ”, a explicat Viorel Manole.

Ulterior, în 2019 programul a fost readus în discuție, când a fost semnat pe data de 10 iulie 2019 un Memorandum, de către reprezentanți Beretta și ministrul Economiei de la vremea respectivă, Niculae Bădălău.

Evenimentul a fost intens mediatizat, la semnarea actelor participând printre alții nume importante precum Gabriel Leș, pe atunci ministrul Apărării, reprezentanți Beretta, dar și ambasadorul Italiei la București.

 

Armata română a testat mai multe arme de asalt înainte de semnarea Memorandumului

 

Potrivit documentului, Uzina Mecanică Plopeni, filială a ROMARM, ar fi trebuit să înceapă peste aproximativ şase luni de la semnarea memorandumului, să producă arme de asalt Beretta ARX 160. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat.

Un an mai târziu DefenseRomania a scris în premieră, citând surse proprii, că deși s-a semnat Memorandumul, fusese trimise documente de tip Request For Information (RFI) către cinci companii: Beretta (Italia), Uzi (Israel), Heckler&Koch (Germania), HS Produkt (Croația) și Dene (Africa de Sud) iar mai apoi armele au fost testate la sediul Forțelor pentru Operații Speciale din Tg.-Mureș. Potrivit surselor noastre, clasamentul a fost următorul: 1. Heckler&Koch 2. HS Produkt 3. Beretta 4. Uzi 5. Denel.

Acum, la mai bine de doi ani distanță, în cadrul emisiunii, directorul PATROMIL confirmă clasamentul. Viorel Manole a precizat însă că industria de apărare va veni cu o soluție românească.

 

Reprezentanți din industria din România vor propune o soluție românească dezvoltată de Stimpex 

 

„Noi o să mergem cu o infromare și invitație la premierul Nicolae Ciucă, pentru că dânsul a fost unul din puținii care a încurajat colaborarea dintre Cugir și Stimpex Romania, în a continua proiectul de 5.56 mm. Cugir și Stimpex au parcurs aproape în totalitate tragerile în poligon, vor trebui să închidă programul cu documentele de certificare și omologare. Aici e nevoie în primul rând de voința aparatului central al ROMAR-mului.

Întrebat dacă nivelul calitativ al armelor de asalt se ridică la nivelul soluțiilor străine, directorul PATROMIL a precizat că arma e cu siguranță la același nivel cu ARX 160 produsă de Beretta.

Amintim că în 2018 cei de la Stimpex au prezentat la BSDA un prototip al armei de asalt PA-Ro Mod. Arma are o greutate de 2.6 kilograme, poate fi utilizată atât pe stânga cât și pe dreapta, fiind proiectată și executată în totalitate de Stimpex în România. Arma e un concept de modernizare al AK-47. 

Totodată, în urmă cu câteva săptămâni, ministrul Economiei Florin Spătaru a făcut referiri cu privire la arma de asalt aflată în faza de prototip, în timpul vizitei pe care a efectuat-o la Cugir.

Desigur, dacă MApN va alege o soluție românească ori va opta pentru un produs străin în ceea ce privește programul armei de asalt, rămâne o decizie politică însă ea va trebui luată mai ales ținând cont de evaluările beneficiarului, în speță Armata română.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel