Armata SUA vrea un nou sistem de apărare aeriană. O versiune americană a Iron Dome, una dintre propuneri

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata SUA este în căutarea unui nou sistem mobil de apărare aeriană care să contracareze atât amenințările cu drone, cât și ameninţările cu rachetele de croazieră. Publicaţia Defense News precizează că Armata SUA a lansat industriei de apărare o solicitare pentru a se angaja într-un efort comun pentru realizarea unui prototip pentru nou sistem de apărare aeriană.

Sursa citată, care face trimitere la declaraţiile unor oficiali american familiarizaţi cu acest subiect, precizează că Armata SUA a lansat o solicitare pentru construirea unui prototip, începând cu luna aprilie.

Sistemul ar urma să fie dezvoltat ca parte a programului militar american Indirect Fire Protection Capability (IFPC).

Un consorţiu format din compania israeliană Rafael şi compania americană Raytheon au răspuns solicitării Armatei SUA şi au pus pe masă o propunere pentru un sistem de apărare aeriană cu rachete interceptoare de mare precizie.

Din informaţiile furnizate de Defense News putem trage concluzia că Rafael şi Raytheon vor să propună armatei SUA o ’’versiune americană'' a sistemului de apărare antirachetă Iron Dome, deoarece propunerea celor două companii încorporează elemente ale sistemului israelian, dar mai ales interceptori Tamir - altfel cunoscuţi sub numele de SkyHunter în SUA.

Defense News precizează că, dacă Armata SUA alege oferta consorţiului Rafael-Raytheon, producţia acestui nou sistem ar urma să înceapă în Statele Unite.

Cea de-a doua ofertă ar veni din partea companiei Dynetics, dar este doar o speculaţie, informaţia privind participarea la acest program nefiind confirmată de compania în cauză. Dacă Dynetics ar alege să dea curs solicitării armatei SUA, oferta sa s-ar baza pe rachete interceptoare AIM-9X Sidewinder al Raytheon.

Prin programul IFPC, Armata SUA intenţionează să aibă un sistem de apărare aeriană pe care să-l utilizeze pentru proteja mijloacele fixe sau semi-fixe de importanţă strategică. 

Sistemul dezvoltat ca parte a programului IFPC trebuie să completeze un gol lăsat între sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, sistemul de apărare aeriană și antirachetă Patriot și sistemul de apărare cu rază lungă de acţiune.

 

Pentru îmbunătăţirea capabilităţilor sale de apărare aeriană, Armata SUA a cumpărat deja două sisteme Iron Dome

 


În anul 2019, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome, achiziția fiind definită că urgentă.

Planul de achiziție urgentă se bazează pe necesitatea de a proteja forțele americane desfăşurate în teatrele de operaţiuni din întreaga lume, în principal de rachetele folosite de organizațiile teroriste împotriva soldaţilor.

Sistemul de apărare antirachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries și Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America. Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI.

La începutul acestui an, Organizaţia Israeliană de Apărare Antirachetă (IMDO), a Direcției pentru Cercetare și Dezvoltare în Apărare din Ministerul israelian al Apărării, a livrat a doua baterie de apărare antirachetă/antiaeriană, Iron Dome către Departamentul de Apărare al SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel