Armata, procent covârșitor de încredere în România. Dungaciu, despre problema rezilienței: Riscăm să ne prăbușim ca URSS, înarmați până în dinți

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Săptămâna trecută a avut loc evenimentul „Lansarea Barometrului de Securitate a României”, organizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu”, cu sprijinul Academiei Române.

În cadrul barometrului publicat de cei de la LARICS, în ceea ce privește instituțiile în care românii au încredere că își fac cel mai bine treaba, topul este dominat copios de Armata României, urmată de Biserică, la distanță mare de mediul politic.

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul evenimentului, a atras atenția asupra faptului că problema fundamentală nu este că aceste instituții domină încrederea românilor, ci că altele nu reușesc să atingă un nivel acceptabil. 

„În toate barometrele pe care noi le-am prezentat instituțiile fundamentale la nivel de încredere ale românilor sunt Armata, Biserica și, recent, Academia Română”, a precizat Dungaciu.

Astfel, aproximativ 73% dintre români consideră că Armata își face datoria cum trebuie. Armata României e urmată de Biserică cu un procent de aproximativ 58%.

1. -imagine fara descriere- (sondaj-larics_75137400.jpg)

Sursă foto: LARICS

„E foarte interesantă această ierarhie despre care nu se prea discută. Unii critică ierarhia spunând că într-o țară modernă nu e normal ca Armata și Biserica să fie atât de importante. Poate că așa e, dar întrebarea fundamentală nu este de ce aceste instituții au un nivel atât de mare de încredere, ci de ce alte instituții nu îl au. Acesta ar trebui să fie subiectul de discuție”, precizează profesorul.

Dan Dungaciu a subliniat că cei care încearcă să scadă din aceste procente au găsit o „soluție”: „În anumite sondaje nu mai apare Biserica ci apar preoții, iar unii consideră că și la Armată trebuie folosit în sondaje termenul de militari”. 

„Evident că dacă schimbi denominația, nivelul de încredere scade. Soluția aceasta de a schimba cuvintele crezând că ele schimbă realități e un mare pericol. În loc să discutăm problemele de fond noi le acoperim cu alte cuvinte”, mai precizează Dungaciu.

 

„Riscăm să ne prăbușim ca URSS, înarmați până în dinți”

 

„Problema fundamentală este că discuțiile despre societatea românescă, despre reziliență, trebuie să atingă acest palier. Reziliența nu înseamnă doar o chestie birocratică și tehnică. A dori să prezervi ceea ce ai înseamnă că merită acest lucru și că ai o relație emoțională. Reziliența e și o chestiune de suflet. Alminteri, riscăm să ne prăbușim ca URSS, înarmați până în dinți.

URSS s-a prăbușit fără ca împotriva sa să fie tras un foc de armă. De ce? Pentru că nimeni nu mai credea în entitatea respectivă. Reziliența înseamnă un angajament moral. Faptul că doar instituțiile de tip Armată, Biserică și Academia Română reușesc să genereze acest angajament moral nu e vina lor. E vina altor instituții care nu își asumă un tip de agendă pe care populația o dorește. Această discuție trebuie să ne preocupe”, a conchis Dan Dungaciu.

Analistul a atras atenția și asupra faptului că nemulțumirile se răsfâng politic, amintind că 70% din populația țării nu s-a prezentat la urne la ultimele alegeri parlamentare iar potențialul de nemulțumire socială a dat naștere unor noi formațiuni politice controversate. 

 

Alte date din barometrul LARICS: Securitate națională și globală

 

43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță decât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada războiului rece.

Actualul președinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparație, doar 33,3% îl văd pe președintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, și doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).

În condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi.

NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulți români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel