Armata europeană. Olanda reacționează: ''NATO este şi rămâne piatra de temelie a apărării noastre"

S.I. Catalin |
Data publicării:

Premierul olandez Mark Rutte a respins vineri ideea unei armate europene, propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron şi susţinută de cancelarul german Angela Merkel.

,,Ideea unei armate europene merge prea departe pentru Olanda", a afirmat Rutte după o întrunire a Cabinetului de la Haga,argumentând că ,,NATO este şi rămâne piatra de temelie a apărării noastre", potrivit cotidianului Daily Express.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor "puteri autoritariste" şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

,,Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană", a declarat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există ,,puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei". ,,Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii", a adăugat Emmanuel Macron.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis în 13 noiembrie că susţine înfiinţarea unei armate integrate a Uniunii Europene. Oficiala a meţionat drept exemplu Primul Război Mondial. ,,Ar trebui să lucrăm pentru înfiinţarea unei armate europene reale", a declarat Merkel.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului, este de mult timp un susţinător vocal al ideii că Uniunea Europeană trebuie să aibă o capacitate de apărare comună suplimentară, separată de NATO, alianţă dominată de SUA.

Unii lideri europeni împărtăşesc opinia Marii Britanii - ţară care se va retrage din Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019 - potrivit căreia un rol militar mai pregnant al Uniunii Europene ar putea submina NATO. Totuşi, majoritatea statelor membre UE au convenit în decembrie anul trecut să coopereze cu privire la finanţarea şi dezvoltarea forţelor lor armate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel