Armata Cehă vrea să scape de lansatoarele RPG-7. Alternativele sunt Carl Gustav sau RGW

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata Republicii Cehe are în prezent trei tipuri de arme antitanc portabile în arsenalul său. Arma antitanc standard folosită de Forţele Armate Cehe este încă lansatorul de rachete sovietic RPG-7. Încă din anul 2015, Cehia caută un înlocuitor pentru vechile lansatoare de rachete RPG-7. 

Potrivit unei analize realizate de Czech Defense Journal, unităţile mecanizate ale Armatei Cehe folosesc lansatorul RPG-75 - o armă antitanc portabilă, dezvoltată în anii '70 în Cehoslovacia. Forțele Speciale și parașutiștii au în dotare lansatoare de rachete suedeze Carl-Gustav M3. 

Toate lansatoarele de rachete RPG-7 ar fi trebuit să fie înlocuit până în anul 2020, cu ceva mult mai nou şi mai bun din punct de vedere tehnic, cel puţin asta era intenţia Forţelor Armate Cehe, încă din anul 2015. În 2019, s-a decis că programul de înlocuire a lansatoarelor de rachete RPG-7 să fie amânat până în 2025.

Sursa citată precizează că Ministerul ceh al Apărării ar trebui să ţin cont de cât de mult durează o achiziţie militară şi să înceapă pregătirea pentru implementarea programului.

Armatele moderne din țările NATO se bazează pe diferite arme antitanc portabile. Printre cele mai răspândite se numără lansatorul Carl-Gustav, prima versiune fiind dezvoltată în 1946 de către compania suedeză Carl Gustafs Stads Gevärsfaktori (acum Saab Bofors Dynamics). Este folosit de armatele a zeci de țări și este cunoscut sub numele de MAAWS (M3 Multi-Role Anti-Armor Anti-Personnal Weapon Weapon System).

Versiunea utilizată de Armata Republicii Cehe trage proiectile cu o greutate cuprinsă între 3,1-3,3 kg, în funcție de tipul de muniție și poate lovi ţinte aflate la o distanță cuprinsă între 700-1100 m. Potrivit Czech Defense Journal un soldat bine instruit ar trebui să poată trage până la șase proiectile pe minut. 

Pe de altă parte, RPG-7 cu un proiectil PG-7V - cântărind 2,2 kg - va putea lovi o ţină aflată la maximum 500 m, cu o rată de foc cuprinsă între de 4-6 proiectile pe minut. Carl Gustav a fost introdus în dotarea Forţelor Armate Cehe, începând cu anul 2006, dar într-un număr destul de mic de unităţi, iar situaţia financiară a permis să fie achiziționate numai anumite tipuri, nu întregul spectru de lansatoare Carl-Gustav.

Sursa citată precizează că Ministerul ceh al Apărării este supus unor presiuni politice. Cei mai mulţi politicieni susținând fără echivoc modernizarea armatei și îndeplinirea angajamentelor față de NATO și îndeplinirea promisiunilor electorale, iar organele de control ale statului au criticat incapacitatea Ministerului Apărării de a iniția procesul de modernizare, în special în cazul armelor antitanc portabile.

 

Ce variante au la îndemâna militarii cehi ?

 

Bundeswehr (Armata Germană) se bazează încă pe Panzerfaust 3, care este în funcțiune de la sfârșitul anilor 1980. Este o armă de unică folosință, care este înlocuită treptat de un sistem modern RGW de calibre 60/90/110, produs de compania germană Dynamit Nobel Defense. „Wirkmittel 90”, sau MATADOR sau RGW 90 sunt disponibile în variantele MP (multifuncțional), WB (care sparg pereții) și AŞ (împotriva structurilor). Este rezultatul unui proiect comun germano-singaporean-israelian și se află, printre altele, în armamentul armatelor israeliene, britanice sau slovene. 

Fosta arma anti-tanc standard Carl Gustav este folosită acum de armata germană doar pentru antrenament, iar în decembrie 2019 Bundeswehr a comandat lansatoare Enforcer de la MBDA, numite „Wirkmittel 1800+” – rachetele trase cu acest tip de lansator ramând fixate pe țintă și pot ajunge până la o distanță de doi kilometri.

La fel ca armata cehă, armata poloneză îl folosește într-o măsură limitată lansatoare Carl-Gustav și se bazează pe RPG-7 și RPG-76. Dar în cadrul programului Grot vrea să le înlocuiască pe acestea cu lansatoarele de rachete suedeze AT4 suedez de la Saab, RGW 90 şi M72 LAW.

În Austria, Forţele Armate folosesc Carl-Gustav, numit Panzerabwehrrohr 66/79. În Slovacia, arma antitanc standard a infanteriei este RPG-75, iar Regimentul 5 Forțe Speciale folosește și Carl Gustav M4. Ambele vor fi înlocuite de RGW 90 MATADOR.

Dacă Armata Republicii Cehe decide în final să achiziţioneze orice tip de armă antitanc portabilă modernă, dacă infanteria urmează să fie înarmată cu această până în 2025, este necesar să le achiziționați astfel încât să fie livrate în avans. Au mai rămas aproximativ trei ani pentru a alege un lansator de rachete, a negocia cu furnizorul, a livra armele și a instrui trupele pentru o utilizare cât mai eficientă și corectă a acestuia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel