Armata americană achiziţionează sisteme de apărare antirachetă din Israel

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome produse de compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems. Achiziția este definită ca fiind urgentă, iar sistemele vor fi furnizate anul viitor, potrivit Ynet News și Inside Defense.

Sistemul de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum doi ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Putem considera acesta achiziţie ca fiind una istorică, deoarece Statele Unite sunt cele mai mare producător şi exportator de arme din lume.

Potrivit cotidianului Yedioth Ahronoth, citat de World Israel News, în cazul în care vânzarea va fi acceptată, va fi prima dată când Israel vinde un sistem complet de apărare către SUA.

Armata americană a cerut Congresului să aprobe un buget de 373 milioane de dolari pentru achiziționarea a două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome.

Statele Unite cumpără rar sisteme de armament din alte țări, în special din considerente de securitate națională, dar și din cauza faptului că dispun, în mod normal, de avantajul tehnologic. În timp ce Israelul a vândut sistemele tehnologice americane în ultimele decenii, aceasta ar fi prima dată când Ierusalimul va vinde Washingtonului un sistem complet de arme.

Potrivit site-ului american de știri Inside Defense, armata americană dorește să achiziționeze cele două sisteme de apărare anti-rachetă de tip Iron Dome până în 2020. Planul de achiziție urgentă se bazează pe necesitatea de a proteja forțele americane desfăşurate în teatrele de operaţiuni din întreaga lume, în principal de rachetele folosite de organizațiile teroriste împotriva soldaţilor.

Potrivit raportului prezentat de Inside Defense, armata americană solicită 289,7 milioane de dolari pentru tranzacție în anul fiscal curent și 83,8 milioane de dolari în următorul an fiscal. În plus, armata solicită Congresului să investească încă 1,6 miliarde de dolari până în 2024 pentru integrarea lansatoarelor și a rachetelor de tip Iron Dome cu propriul sistem de apărare antirachetă IFPC Inc 2-I, ceea ce ar putea indica că armata intenționează să achiziționeze mai multe rachete Tamir de la Iron Dome în viitor.

În timp ce sistemul Iron Dome a fost dezvoltat de Israel, începând cu 2011, Statele Unite au investit 1,4 miliarde de dolari în dezvoltarea și achiziția să pentru forțele aeriene din Israel.

Raytheon, compania americană din industria aerospațială și a apărării, care produce sistemul de rachete Patriot, a colaborat cu Rafael pentru a produce sistemul Iron Dome, contribuind cu peste 50% din componentele sale fabricate în SUA, în conformitate cu cerințele Departamentului Apărării al SUA în schimbul finanțării. Este de așteptat ca Raytheon să joace, de asemenea, un rol major în producerea rachetelor Tamir pentru armata SUA, mai precizează Ynet News.

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems. Sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanțe cuprinse între de 4 la 70 de distanță. O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Israelul speră să mărească raza de interceptarea a sistemului Iron Dome. Efortul este, de asemenea, destinat să facă acest sistem de apărare antiracheta capabil de interceptarea rachetelor provenite din două direcții simultan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel