Argentina: Militari acuzați de tortură în Războiul Malvinelor

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Un judecător argentinian a ordonat o anchetă asupra a 18 militari argentinieni suspectaţi că au torturat recruţi din subordinea lor în timpul Războiului Malvinelor împotriva Marii Britanii, în 1982.

Aceasta este decizia anunţată de judecătorul federal adjunct Federico Calvete, cu biroul la Ushuaia - în extremitatea sudică a ţării -, capitala provinciei care include Arhipelagul Malvinelor în jurisdicţia sa. 

Procurorul Marcelo Rapoport a cerut în mai încarcerarea şi o anchetă referitoare la 25 de militari, dar în final judecătorul a reţinut numai 18 dintre aceştia, însă fără date fixate şi fără ordin de arestare. 

Procurorul îi acuzase pe militarii staţionaţi în arhipelag "că au ordonat şi comis diferite acte de tortură asupra recruţilor, sub pretextul de a controla presupuse acte de indisciplină provocate de lipsa alimentelor şi hainelor". 

Unul din actele de tortură cele mai frecvente, potrivit mărturiilor a numeroşi veterani, consta în legarea victimei de patru ţăruşi fixaţi în pământ, timp de mai multe ore, în cursul gerurilor hibernale sau "îngroparea" în zăpadă". 

Acestă anchetă, care a debutat în 2007, a luat proporţii deosebite odată cu declasificarea arhivelor forţelor armate legate de conflictul Malvinelor. 

În total, 120 de soldaţi au denunţat asemenea acte vizând 95 de militari. 

Procuratura a reţinut numai 22 de acte de tortură comise pe Insula Gran Malvina (West Falkland) în rândul forţelor speciale Yapeyu. 

Justiţia argentiniană urmează să stabilească dacă aceste fapte pot fi considerate crime împotriva umanităţii şi, în consecinţă, imprescriptibile.

Marea Britanie controlează insulele Falkland din 1833, când i-a alungat pe oficialii argentinieni de pe acest teritoriu. În 1982, ea a respins o încercare a Argentinei de a-şi reimpune pe care militară suveranitatea asupra arhipelagului, care se află la circa 400 de kilometri est de Argentina continentală.

Marea Britanie a respins până acum cererile Argentinei de a demara negocieri asupra viitorului insulelor, motivând că cei circa 3.000 de locuitori ai acestora au optat, în cadrul unui referendum organizat în 2013, pentru rămânerea sub control britanic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel