Apărarea europeană nu poate lua locul SUA. Italia avertizează că securitatea Europei nu poate fi separată de americani

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata italiană, sursă foto: Ministero della Difesa - Facebook
Armata italiană, sursă foto: Ministero della Difesa - Facebook

Italia atrage atenția că viitorul securității Europei trebuie să implice și Statele Unite ale Americii. Mesajul este transmis de Lorenzo Guerini, ministrul Apărării de la Roma, în contextul proiectelor comune ale statelor UE cu privire la apărarea europeană.

În cadrul unui editorial pe care l-a scris pentru publicația Defense News, ministrul italian al Apărării admite că „discuția despre dezvoltarea unei baze industriale de apărare comună în Europa a stârnit o dezbatere cu privire la relația transatlantică”.

 

Europa, dependentă de SUA în ceea ce privește securitatea

 

Guerini spune că „viitorul apărării europene nu poate fi separat de o integrare transatlantică cât mai solidă”. 

„Azi, la fel ca în trecut, Statele Unite trebuie să rămână conectate la Europa și NATO, într-o relație reciprocă de securitate și apărare”, a mai transmis ministrul italian al Apărării, care a spus totuși că țara sa dorește să „construiască propriile capacități de apărare în contextul programului european comun”. Însă proiectul comun de apărare al statelor UE nu ar trebuie să afecteze relația cu SUA, din punct de vedere al securității, consideră Italia.

În ceea ce privește industria italiană de apărare, și colaborarea ei cu SUA, Guerini a amintit programe majore precum fregate construite de Fincantieri pentru US Navy, ori tehnică militară vândută în SUA de giganți precum Beretta, Iveco sau Leonardo. Totodată, ca parte a programului F-35, industria de apărare de la Roma are acces la numeroase contracte. Toate aceste achiziții care implică și schimbul de tehnologie sunt în folosul industriei italiene.

 

Italia e implicată și în proiecte europene

 

Dar Italia este activă și în ceea ce privește achiziționarea și dezvoltarea de tehnică militară europeană. Amintim că, recent, Italia, Marea Britanie și Suedia au semnat un memorandum pentru dezvoltarea programului Tempest, viitorul avion de luptă european. Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35.

În UE, cooperarea structurată permanentă în domeniul politicii de securitate și apărare a fost introdusă prin Tratatul de la Lisabona. Acesta prevede posibilitatea ca mai multe state membre ale UE să coopereze mai strâns în domeniul securității și al apărării.

Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia, potrivit site-ului UE. La 13 noiembrie 2017, miniştri din 23 de state membre au semnat o notificare comună privind cooperarea structurată permanentă (PESCO) și au înaintat-o Înaltului Reprezentant și Consiliului. La 7 decembrie 2017, Irlanda și Portugalia au notificat și ele decizia lor de a lua parte la PESCO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel