Program Tempest | Italia, Marea Britanie și Suedia au semnat memorandumul pentru dezvoltarea viitorului avion de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems
Concept Tempest. Sursă foto: BAE Systems

Ministrul italian al apărării, Lorenzo Guerini, secretarul de stat al Marii Britanii pentru apărare, Ben Wallace și ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, au semnat pe 21 decembrie un memorandum trilateral de înțelegere privind dezvoltarea viitorului avion de luptă Tempest, anunțat Ministerul italian  al Apărării într-un comunicat de presă. 

Descriind viitorul acord trilateral drept unul „crucial pentru echilibrul capacităților militare și industriale la nivel european și global”, partea italiană a declarat că acordul definește „principiile generale pentru o cooperare pe o bază egală între cele trei țări, cuprinzând toate activitățile, inclusiv cercetarea, dezvoltarea și concepția comună necesare pentru ca guvernele să dobândească un sistem aerian avansat care să înlocuiască Eurofighter ”. În comunicatul ministerului italian al apărării se mai adaugă că „Acordul va fi urmat de faza pregătitoare a proiectului, precum și de etapa de dezvoltare efectivă, programată să înceapă în 2025”. 

 

Succesor pentru Eurofighter Typhoon

 

Așa cum a subliniat și ministrul Guerini în luna noiembrie în timpul prezentării Documentului Programatic Multianual către Parlamentul Italian, „Programul Tempest se numără printre programele prioritare de apărare”, fiind deja identificate resursele bugetare pentru a permite începerea concretă a activităților prin așa-numita tranziție „Typhoon to Tempest ”, scrie Janes.

Ministerul italian al apărării precizează faptul că, în contextul în care există un program european paralel (proiectul FCAS, dezvoltat de Franța, Germania și Spania) este esențială evitarea duplicărilor între cele două programele europene, fiind de dorit o posibilă convergență a celor două programe. 

DefenseRomania a relatat în urmă cu jumătate de an că Marea Britanie dorește dezvoltarea unui nou avion, care să dețină tehnologii de generația a VI-a. Viitorul Tempest ar putea beneficia de sisteme de armament hipersonice și de capacitatea de a controla drone. 

Noile avioane de luptă Tempest vor înlocui treptat aeronavele Eurofighter Typhoon și vor veni ca o completare a aeronavelor americane F-35.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel