"Avem serioase preocupări cu privire la activităţile militare neobişnuite ale Rusiei la frontiera cu Ucraina. Suntem într-adevăr preocupaţi de anumite retorici pe care le-am văzut şi auzit atât din Rusia, cât şi pe reţelele de socializare", a declarat Blinken în faţa presei la Dakar, unde efectuează ultima etapă a turneului său african.
El a afirmat că aceste preocupări sunt pe "larg împărtăşite" de aliaţii SUA, dar nu a răspuns la întrebarea dacă serviciile de informaţii americane estimează că preşedintele rus Vladimir Putin ar dori să acapareze teritorii ucrainene.
"Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui Putin. Dar ştim ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaştem strategia constând în a cita provocări iluzorii din Ucraina sau din oricare altă ţări şi a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei", a spus Blinken.
El s-a referit la criza survenită în 2014 în Ucraina după răsturnarea guvernului ucrainean prorus. În acelaşi an, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ca răspuns la revoluţia prooccidentală.
Regiunea Donbas, din estul Ucrainei, este din 2014 scena unui război care a făcut peste 13.000 de morţi între forţele Kievului şi separatişti proruşi, al cărui instigator este considerat Kremlinul în pofida dezminţirilor acestuia.
Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat joi ţările occidentale că instigă tensiunile crescânde la frontierele estice ale Ucrainei şi în Marea Neagră. El a acuzat de asemenea că bombardiere occidentale s-au apropiat la o distanţă de 20 km de frontiera Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News